Hänger inte lönen med inflationen? Du är inte ensam om att känna så. En undersökning i USA visar att över hälften av alla anställda inte tycker att löneökningarna hänger med i inflationstakten.

ANNONS

Lönen räcker till allt mindre med stigande priser för mat, el och bensin. Hur bär man sig åt för att lyckas få löneökning som täcker de ökade kostnaderna?

I en undersökning i USA visar det sig att ”högre kostnader” inte är ett bra argument i en löneförhandling. I stället är det annat som ger påökt.

Lönen höjs för yngre

”Det visar sig att löneökningar i första hand kommer av prestation, befordran eller att man tar på sig mer ansvar”, säger Greg McBride, finansanalytiker, till CNBC.

Undersökningen visar att löneökningarna är vanligare för de yngre, från generation Y och Z än för generation X och äldre.

Nytt jobb bästa sättet

Det bästa sättet att höja lönen är att söka nytt jobb, säger Vicki Salemi, karriärexpert hos Monster.com till CNBC. Det är förstås också en bra idé att först prata med nuvarande chefen om man tycker att lönen är för låg.

ANNONS
ANNONS

Var förberedd när du tar samtalet. Ta reda på vad andra i liknande jobb har för lön, och vad konkurrenterna betalar nyanställda.

”Dags att skryta”

”Tala om fakta så du kan visa din chef vad du är värd”, säger Vick Salemi enligt CNBC.

Du ska också vara noga med att berätta för chefen vad du är bra på.

”Det är dags att skryta”, säger Salemi. ”Kvantifiera så mycket som möjligt.”

Fortbilda dig!

Är det så att du har nytt jobb på gång – förhandla! Det gäller inte bara lönen, utan också sådana saker som bonusar och ledig tid. Det är också viktigt att se till att skaffa sig nya kunskaper och kompetenser i tider som denna.

ANNONS
ANNONS

”Investeringar sådant som utbildning och certifiering kan betala sig snabbt om ekonomin vänder nedåt, säger Greg McBride enligt CNBC.

Läs även: Inflationen äter upp lönen – kunderna drar åt svångremmen [Dagens PS]

Läs även: Löneökningar på 3 procent – men köpkraft minskar [Dagens PS]