Genomsnittslönen ökade med 3 procent i juni jämfört med samma månad förra året, skriver Medlingsinstitutet i ett pressmeddelande. Samtidigt minskade reallönerna med 5,5 procent, vilket innebär att löneökningarna inte kompenserar för kostnaderna. 

ANNONS

Löneökningstakten i hela ekonomin väntas uppgå till 3 procent i juni 2022 när statistiken blir definitiv. Det visar Medlingsinstitutets i en rapport där man har bearbetat konjunkturlönestatistikens utfall. Preliminärt ökade lönerna med 2,7 procent.

”Löneökningstakten har tilltagit i flera privata tjänstebranscher som exempelvis IT och även i servicebranscher som handel och restaurang, medan vi ser en lugnare utveckling i övriga delar av ekonomin”, säger Medlingsinstitutets ekonom Petter Hällberg i ett uttalande.

Löneökningar större än avtalens

De avtalade löneökningarna i de flesta kollektivavtal (1,9 procent) blir något lägre under 2022 än under 2021, även om lönerna ökar mer på individnivå.

”Skillnaden mellan den faktiska och den avtalade löneökningstakten har därmed blivit större”, säger Petter Hällberg.

Samtidigt har konsumentpriserna stigit med 8,5 procent, 8,7 procent med boräntorna inräknade. Det innebär att de högre lönerna ändå inte kompenserar för prisökningarna. I stället är en reallön 5,5 procent lägre, eller 5,7 procent med boräntan inräknad.

ANNONS
ANNONS

”Det är en kännbar urholkning av köpkraften, som nu är nere på 2015 års nivå”, säger Petter Hällberg.

Läs också:

Sverige redan i recession och värre blir det [Dagens PS]