Dagens PS

Så gör bankerna – hur höga blir boräntorna?

Så gör bankerna – hur höga blir boräntorna?
Nollräntan är ett minne blott, och bolånetagarna kan räkna med räntor upp mot 5 procent framöver. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 16 juli 2023Publicerad: 16 juli 2023

Bankerna har hängt på när riksbanken höjt styrräntan, och nollräntan är ett minne blott. Nu ligger styrräntan på 3,75 procent, och bolåneräntorna är över 4 procent för första gången på tolv år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De svenska bankerna tar rygg på Riksbanken, och höjer sina bolåneräntor i takt med styrräntans höjningar.

Bankerna höjer vidare

Riksbanken höjde vid sitt junimöte den svenska styrräntan med 0,25 procent, och det innebär att det gått från 0 till 3,75 procent på lite mer än ett år – och än är det inte över enligt Svenska Dagbladet.

De svenska bankerna har höjt räntorna för bolån, och enligt experter kan de rörliga bolåneräntorna komma över 5 procentsgränsen redan i vinter.

ANNONS

Senaste nytt

Styrräntan inte enda som styr

“Normalt sett går den rörliga räntan upp när Riksbanken förändrar styrräntan, det finns alltid ett klart samband däremellan”, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije enligt SvD.

Det är inte det enda som styr bolåneräntorna, enligt Boije.

Sparräntan en faktor

ANNONS

“Det vi har sett under det senaste halvåret eller senaste året sedan de började höja räntan, det är att framför allt storbankerna har valt att inte höja sin rörliga bolåneräntor helt i linje med Riksbankens höjning.”

Så hur kan bankerna hålla nere bolåneräntorna trots höjningar av styrräntan? Jo, de låter bli att höja räntan på sparkontona.

Bankerna tävlar om kunder

Nu ser det ut som om fler och fler banker höjer sparräntorna, och det beror enligt Robert Boije på att det blivit konkurrens mellan bankerna.

Sparräntorna höjs för att locka kunder – men det kan göra att räntorna för bolån åker uppåt för att bankerna ska kunna behålla räntenettot, skillnaden mellan inlånings- och utlåningsränta.

Lägre vinstmarginaler

Shoka Åhrman, sparekonom på SPP (och profil i Dagens PS) , säger att det nu finns mindre utrymme för bankernas kunder att förhandla.

“Bankernas vinstmarginaler är lägre, vilket innebär att utrymmet för oss som konsumenter och kunder att pruta på våra bolåneräntor har minskat för att bankernas kostnader också har ökat”, säger hon enligt SvD.

ANNONS

På kort sikt kan det gå upp till 5 procent

Robert Boije, chefsekonom SBAB

Långsammare hos bankerna

Shoka Åhrman tror att styrräntan kommer att börja gå nedåt igen under andra kvartalet 2024, men det betyder inte att bankerna sänker bolåneräntan.

“Bankerna agerar nog inte i lika snabb takt”, säger hon enligt SvD. “Deras kostnader är fortfarande höga.”

Kan bli 5 procent

Robert Boije och SBAB spår att räntenivåerna vänder nedåt igen ganska snart, och att räntan kommer att ligga på runt 3,5 procent 2025.

“Men man ska vara förberedd på att man kommer få en period med räntor på kanske 4 procent”, säger han enligt SvD. “På kort sikt kan det gå upp till 5 procent, säger Robert Boije.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och samhälle? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs även: Då kan fastighetspriserna rasa upp till 40 procent

Läs även: Två storbanker: Så mycket höjs styrräntan i år

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS