Förmånliga banklån har eldat på köpfebern bland rika, som under pågående pandemi rekordköper lyxiga yachter och jetplan.

ANNONS

Business Insider berättar att bankerna gärna lånar ut pengar till de extremt rika, så att de kan köpa sina ”leksaker” – det vill säga yachter och jetplan –till bra villkor.

”Deras bankirer har spelat en nyckelroll i trenden och hjälpt kunder att finansiera dessa lyxleksaker utan att de behöva lägga ner mycket pengar”, framgår det i tidningen.

Under pandemin har de förmögnas lyxiga köpvanor exploderat. Bara under fjolåret ökade Bank of America (BofA), enligt Business Insider, sina lån till köp av båtar med 37 procent.

Det är Lisa Verbit, chef för utlåningsgruppen för båtar på BofA, som uppger det i artikeln.

Räntan på lån historiskt låg

Bankerna skräddarsyr förmånliga upplägg för de rika, som inte kan motstå frestelsen att kosta på sig en lyxig yacht eller en privatjet med extra allt.

Det hela sker ”lätt som en plätt” när de stenrika individerna – vars tillgångar är bundna i aktier, fastigheter och andra tillgångar – är shoppingsugna.

Låneräntorna som bankerna erbjuder är på historiska bottennivåer och ingen bank vill gå miste om att upprätta goda relationer till de mest kapitalstarka.

Redan invigda kunder har emellertid bättre lånevillkor än nya kunder.

Bankerna gör en utvärdering

På den amerikanska bankjätten JPMorgan uppgår belåningsgraden vanligtvis till exklusiva yachter till 50 procent av priset. Hos Northern Trust, en annan stor aktör som lockar superrika, ser belåningsgraden lite annorlunda ut.

ANNONS
ANNONS

Men hur man än vrider och vänder är det exceptionellt bra lånevillkor för rika som är på jakt efter lyxbåtar och privatjet.

Bankerna värderar givetvis affärerna utifrån sina kalkyler för att inte gå back på lånen och enligt artikeln i Business Insider är villkoren bättre vid lån till köp av jetplan än yachter.

Läs även: Jeff Bezos superyacht för 5 miljarder blir störst i världen [Dagens PS]