En halv miljard. Så stora skulder har kunder hos Klarna till Kronofogden.

Det är Aftonbladet som har kartlagt hur konsumtionslånen ökat kraftigt under pandemin. I december uppgick de till totalt 260 miljarder kronor, enligt statistik från SCB.

Betalningsförelägganden hos Kronofogden med ursprung hos Klarna har ökat med 60 procent, visar Aftonbladets granskning. 2019 kom 31 587 ansökningar om drygt 312 miljoner kronor till Kronofogden från Klarna, eller ett inkassobolag som tagit över ett ärende från Klarna.

2020 kom det in 36 055 fall, med ett fordringsbelopp över 509 miljoner. Mätt i kronor är ökningen mer än 60 procent på ett år.

”Med tanke på hur kraftigt e-handeln växt den senaste tiden så är det inte förvånande. En viss del av befolkningen har betalningsproblem. I takt med att fler använder den här typen av tjänster kommer vi också få in fler ärenden”, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden till Aftonbladet.

”Inte Klarna specifikt”

”Det är inte Klarna specifikt som är problemet, men hela företeelsen med krediter och konsumtionslån kan få förödande konsekvenser för en del”, säger Johan Krantz.

Svenskarnas sammanlagda skuld hos Kronofogden växte 18 procent till rekordnoteringen 21,7 miljarder kronor.

”Vi jobbar hårt med att minska andelen fakturor som inte betalas i tid och har haft en mycket positiv utveckling de senaste åren tack vare fler sätt att påminna kunder om förfallodatum”, skriver Klarnas presschef Niklas Gillström i ett mejl till Aftonbladet.

Ny strategi framåt

Enligt Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski är företagets nya strategi på den globala marknaden att flytta kostnaden från konsumenten till handla­ren.

”Generellt kommer vi ha mer intäkter från handlare och mindre från konsumenter framöver”, säger han till Dagens industri.

ANNONS
ANNONS

I intervjun med Di säger han att det är bra från ett samhällsperspektiv ”om kreditkorten minskat till förmån för debitkorten, där konsumenter vid specifika tillfällen kan välja en delbetalning som är finansierad av handlaren”.

Läs mer: Tillväxten kostar: Miljardförlust för Klarna – Dagens PS

Läs mer: Bekräftat: Klarna tar in en miljard dollar – Dagens PS