”Det blir värre. Vi har inte sett så här stora och snabba ökningar någonsin”, säger Matpriskollens grundare Ulf Mazur till TT om de rekordhöga matpriserna i Sverige.

ANNONS

I TT-artikeln, som publiceras på SvD, framgår det att den oberoende jämförelsesajten i maj undersökt 42 varor hos de stora kedjorna.

Resultatet visar att prisökningen på mat i maj var 1,4 procent.

Det uppges vara en större prisökning än under hela förra året.

Aldrig tidigare har priserna på mat ökat så mycket, slår Matpriskollens grundare Ulf Mazur fast och spår att det blir värre framöver.

Mest ökar kött och ost i pris följt av mejeriprodukter.

”Vissa varor, som exempelvis bordsmargarin av några märken, har gått upp med mellan 35 och 43 procent. Kyckling, ägg och vissa mejeriprodukter har ökat upp emot 40 procent”, skriver TT med hänvisning till Matpriskollens granskning.

Matpriskollen har även med hjälp av Sifo frågat omkring 1 000 svenskar hur de tänker hantera de skyhöga matpriserna och de flesta svarar att de planerar att dra ner på bilkörningen, shoppa mindre och skära ner på nöjesnotan.

ANNONS
ANNONS

Uppenbart är att många får det kärvt framöver med skenande mat- och bränslepriser samtidigt som bostadslånet ska betalas.

Karin Brynell, vd för branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel, medger för TT att hon aldrig upplevt något liknande och förklarar att de extrema livsmedelspriserna beror på kriget i Ukraina och flaskhalsarna i leveranskedjan.

Läs även: Räkna med fortsatt dyr mat 2023 [Dagens PS]