Sveriges regering kommer att stödja en föreslagen kompromiss om EU:s minimilöner. det är en helomvändning från tidigare linje, rapporterar TT. 

ANNONS

På måndag ska EU:s medlemsländer försöka enas om en gemensam linje om minimilöner. Sverige har varit ett av länderna som varit starkast i sitt motstånd mot förslaget, tillsammans med Danmark.

Länderna har menat att förslaget om minimilöner riskerar att undergräva den nordiska lönesättningsmodellen.

Söker stöd i riksdagen för kompromiss

Men enligt TT (länk till SvD) har den svenska regeringen nu vänt i frågan om EU:s minimilöner, och stödjer en kompromiss. Regeringen hoppas få stöd av riksdagen för den linjen.

”Vi har nått väldigt stora framgångar. Men det här är inte slutet på förhandlingarna”, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) till TT.

LO anser att den kompromiss som nu finns på bordet är en bra utgångspunkt för de förhandlingar, som ska ske med EU-parlamentet.

”Kompromissförslaget är det bästa vi har sett hitintills”, säger Therese Guovelin, första vice ordförande för LO, till Sveriges Radio Ekot.

Liberalerna för EU:s minimilöner – SD kritiska

I dag ska EU-nämnden i Sveriges riksdag ta ställning till kompromissförslaget om europeiska minimilöner.

ANNONS
ANNONS

Regeringen har gjort en helomvändning och stödjer förslaget, vilket också Liberalerna gör. Sverigedemokraterna är kritiska och vill att Sverige ska följa Danmarks exempel och säger nej. Övriga partier har hittills avvaktat sitt besked.

Läs även: Minimilöner – ytterligare bakslag i EU-parlamentet [Dagens PS]