Elitfotbollsspelare tjänar mycket pengar – vilket också gör dem till enkla offer för kriminella som rånar dem på klockor, smycken och bilar.

ANNONS

Den svenske landslagsmittbacken och Manchester United-stjärnan Victor Nilsson Lindelöf fick sitt hem rånat i januari samtidigt som han spelade match för klubblaget. Frun Maja och parets två barn befann sig samtidigt i huset och låste in sig i ett panikrum.

”Det var självklart en väldigt traumatisk och hemsk händelse för både mig och barnen. Vi är nu i Sverige och spenderar lite ledig tid med våra familjer”, skrev Maja Nilsson Lindelöf på Instagram.

Svenskarna är långt ifrån de enda som utsatts – sajten VICE World News har tagit ett större grepp kring fenomenet och hittat mer än 80 fall där toppspelare i Europas fotbollsligor utsatts för rån sedan mitten av 2000-talet, då trenden började.

Lockande offer för kriminella

Det finns vissa uppenbara fördelar med att vara elitfotbollspelare, exempelvis att många på högsta nivån tjänar mer pengar i veckan än en vanlig arbetare gör på ett decennium. Men jobbet kommer också med ett inbyggt kändisskap, och alla vet att de har ordentligt med pengar. Det gör fotbollsspelarna och dess familjer till lockande offer för kriminella. Samma fenomen drabbar rika och kända företagare i allt högre grad i Sverige, vilket Dagens PS rapporterat om.

I Storbritannien gör man en koppling mellan rånvågen mot fotbollsspelare och organiserad brottslighet. Det finns en ”defintiv ökning” av Premier League-spelare som har blivit rånade och två icke namngivna landslagsmän blev rånade när de spelade fotbolls-EM i somras. Ärendet hanteras av Operation Opal, en nationell enhet i den brittiska polisen som fokuserar på grov organiserad förvärvsbrottslighet.

Dyra klockor, smycken och bilar

Trenden är också stark i resten av Europa, bland de som blivit rånade finns Real Madrids Karim Benzema (tre gånger) och PSG:s Angel di Maria (två gånger). Gemensamt är att det ofta är väldigt svårt att få tag på de ansvariga, som stjäl bland annat klockor, smycken och bilar från fotbollsspelarna.

”Många av dem är sofistikerade brottslingar. Att rikta in sig på fotbollsspelares hem är ett spel med hög risk, men hög belöning. Vi ser brottslingar från utlandet komma till Storbritannien för att rikta in sig på offer med högt värde, till exempel från Sydamerika, och vi arbetar ofta med internationella polisstyrkor om detta”, säger superintendent Carl Williams från Operation Opal till VICE.

ANNONS
ANNONS

”Om ett lag tar sig in i Champions League vet kriminella att det är ett 20-tal spelare som inte kommer att vara hemma vid detta datum. Det är inte svårt att ta reda på var dessa fotbollsspelare bor, håll bara utkik efter den orangea Lamborghinin och det största huset i kvarteret”, säger en säkerhetsexpert som tidningen pratat med.

Läs även: Who Is Robbing Europe’s Elite Footballers? [Vice]

Läs mer: Kriminella riktar in sig på rika företagare [Dagens PS]