Dagens PS

Kriminella riktar in sig på rika företagare

kriminella företagare
Rika företagare löper enligt säkerhetsföretag större risk än andra att bli rånade och kidnappade av kriminella. Bilden är tagen i samband med ett annat brott. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 23 nov. 2021

Rika företagare löper enligt säkerhetsföretag större risk än andra att bli rånade och kidnappade av kriminella.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nyligen grep polisen flera män efter en biljakt som slutade med en krasch på Östermalm i Stockholm och enligt medieuppgifter planerade männen i bilen att kidnappa en förmögen näringslivstopp.

Säkerhetsföretag uppger i SvD att rika företagare är en utsatt grupp från kriminella och att efterfrågan på skydd ökar i likhet med bostadsrånen mot förmögna personer.

“Vi har absolut märkt av en ökad efterfrågan, både på bevakning av exempelvis bostäder men också personskydd och skyddsspaningar”, säger Tage Åström, operativ chef på säkerhetsföretaget Scutus Protection, till tidningen.

Kriminella ändrar strategi

Säkerhetsföretaget uppges erbjuda skydd dygnet runt och övervakar och hämtar och lämnar även barn diskret på uppdrag av förmögna personer, framgår det.

När det gäller rån mot rika i deras hem är bedömningen att den typen av brottslighet kommer att öka, samtidigt som kontanterna minskar i samhället och det blir svårare att råna butiker.

Mattias Nygren, medgrundare och säkerhetsrådgivare på 2Secure, säger även han till Svenska Dagbladet att rånrisken är högre i dag än tidigare mot välbeställda personer i samhället.

Hans råd för att minska risken att bli utsatt för brott är att dra ner på exponeringen av sig själv i sociala medier och andra offentliga sammanhang, och skaffa överfallslarm.

ANNONS

Det talas även om hotbilder mot andra grupper i samhället som politiker, journalister och utsatta kvinnor och Joakim Söderström, vd för Säkerhetsbranschen, konstaterar även han att fler efterfrågar skydd från säkerhetsföretag och förklarar i SvD-artikeln ökningen med att polisen inte har så stora möjligheter att skydda enskilda personer.

Läs även: Företagen drabbas av fler brott – färre anmäler

Läs mer: Fyra av tio företagare utsatta för brott

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS