Nu flaggar Riksbanken för ”enorma förluster”, skriver Handelsbanken. Till viss del är det Riksbankens eget fel och ytterst är det du som får betala notan.

ANNONS

Dels tvingas Riksbanken, som nu gör en brakförlust, skriva ned värdet på tillgångarna från pandemistimulanserna, dels är förlusterna orsakade av Riksbanken egna räntehöjningarna.

Det här konstaterar Handelsbankens makroekonom Johan Löf.

Förlusten beräknas till 65 miljarder kronor, vilket väntas resultera i krav på ”en miljardinjektion från statskassan”, skriver Johan Löf i SHB:s makrobrev.

Han tror dock att Riksbankens förlust blir större än så.

Oavsett tvingar det fram finansiella åtaganden från staten, som kan få skjuta till uppåt 70 miljarder kronor.

Försvarsmakten budget: 60 miljarder

Som en jämförelse kan nämnas att den svenska försvarsmaktens budget för 2022 är 60 miljarder kronor, vilket Andreas Cervenka, kolumnist på Aftonbladet, tar upp i sin analys av Riksbankens jätteförlust under rubriken ”chocksiffran”.

Och staten är alltså du och jag, det vill säga de svenska skattebetalarna.

”Vi tror inte att finanspolitiken eller reformutrymmet i Sverige skadas i praktiken, även om vissa nyckeltal för 2023 kan komma att se sämre ut på pappret. Däremot riskerar Riksbanken en hård offentlig granskning med ökat behov av att bevisa fördelarna med QE-programmet och att de verkligen väger upp för kostnaderna”, skriver Johan Löf i bankens makrobrev.

ANNONS
ANNONS

QE står i sammanhanget för kvantitativa lättnader och Riksbanken friskade på med obligationsköpen under den mest akuta fasen av pandemin.

”Vi tror inte att den knöliga situationen påverkar förtroendet för Sveriges offentliga finanser (vilket skulle kunna hända i andra länder med högre statsskuld och större strukturella budgetunderskott), så därför tror vi inte att löptidspremierna kommer skjuta i höjden”, heter det vidare i analysen.

Läs även: Professor: Pressen på hushåll Riksbankens fel [Dagens PS]