Dagens PS

Räntesmäll: Nu tvingas bostadsägare att sälja

Många tvingas säja bostad på grund av höga räntor
57 procent av mäklarna hos Svensk fastighetsförmedling bekräftar att de har kunder som tvingas sälja sina bostäder på grund av de höga räntorna. (Foto: Hasse Holmberg/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 26 mars 2024Publicerad: 25 mars 2024

Det höga ränteläget har länge legat som en hård press på bostadsmarknaden. Nu visar nya siffror hur räntorna tvingar bostadsägare att agera.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Alla väntar på en räntesänkning och de flesta väntar sig att den kommer i närtid.

Räntenivåerna har slagit hårt mot bland annat bostadsmarknaden och nu kommer nya siffror om hur hårt de slagit.

I senaste upplagan av Svensk fastighetsförmedlings mäklarpanel ”Bostadsutsikten” har man frågat sina mäklare över hela landet om de har kunder som tvingas sälja sin bostad på grund av höga räntekostnader.

800 mäklare

”Bostadsutsikten” är Svensk fastighetsförmedlings egen mäklarpanel. Det är en webbenkät som med jämna mellanrum skickas till Svensk fastighetsförmedlings drygt 800 mäklare runt om i landet.

Enkäten genomfördes i mars 2024.

Resultaten visar att de genomförda räntehöjningar vi sett har drabbat hushållen hårt och att räntekostnaderna är en orsak till att många säljer sin bostad.

57 procent av de mäklare som svarat i ”Bostadsutsikten” säger att de har kunder som tvingas sälja sin bostad på grund av räntekostnaderna.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Räntesänkning ger möjligheter

Svensk fastighetsförmedlings vice vd Erik Wikander menar att en räntesänkning skulle öppna möjligheter för fler svenskar.

”Hushållen har det tufft en längre period och vi kan nu se den fulla effekten av tidigare räntehöjningar och inflation. I takt med att inflationen sjunker behöver Riksbanken agera och justera styrräntan”, säger Wikander.

Erik Wikander menar att det är dags att blicka framåt och att en viktig del på bostadsmarknaden är flyttkedjor, där säljare blir köpare och vice versa.

Allt för många har under de senaste 18 månaderna fått pausa sina flyttbehov, vid separationer eller för den delen när man utökat familjen.

”Sker en vändning”

Många fastighetsmäklare upplever nu att en vändning håller på att ske på marknaden med fler visningsgäster och fler bostadsaffärer, enligt ”Bostadsutsikten”.

Enligt Erik Wikander märks en ökad optimism drivet av kommande räntesänkningar, vilket innebär att det nu är ett bra läge att byta upp sig till ett större boende.

ANNONS

”Bostadsmarknaden har landat och priserna kommer på sikt att stiga. Är man i behov av större bostad är det ett bra läge nu. Viktigt är att ha en tydlig ekonomisk kalkyl som enklast fås genom att sälja först och sedan köpa nytt och att där utgå från sina faktiska behov i sin nya bostad”, påpekar Wikander.

Nordea: Nu stiger bostadspriserna. Dagens PS

Tips till dig som ska pruta på bolån. Dagens PS

Så vinner du budgivningen. Dagens PS

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS