Bankernas kräftgång i veckan hindrar inte från nya räntehöjningar i Europa. Och Riksbanken väntas dubbelhöja i slutet på april.

ANNONS

Schweiz höjde styrräntan trots bankkrisen som senast kapade Credit Suisse längs med fotknölarna. Banken räddades genom att konkurrenten UBS gick in som ny ägare, och på det tusentals miljarder i skattebetalarnas surt förvärvade franc som garant för räddningsoperationen.

Det har Dagens PS skrivit om tidigare.

MISSA INTE: Nordea ner i bråddjupet – Bankkris i Europa [Dagens PS]

Chockhöjning på flera håll

Och de är inte ensamma. Fem tunga centralbanker har nu på kort tid gjort det klart att den höga inflationen måste ner till varje pris, och det trumfar de senaste veckornas bankkris. Och det har de signalerat med räntehöjning.

Det är USA:s centralbank Fed, Europeiska ECB, Schweiziska SNB, Norges Bank och Bank of England som alla har skickat signalerna. Det skriver Dagens Industri.

På grund av att flera banker fortsatt höja räntan i hög takt och att den svenska inflationen inte stannat in som man hoppats, bäddar det sammantaget för en dubbelhöjning på 50 punkter i april, skriver tidningen.

Läs mer om räntehöjning och bankkris:

Vill du veta mer om allt från hushållsekonomi och världsekonomi? Klicka här för att ta del av vår fiffiga nyhetstjänst, helt gratis!

ANNONS
ANNONS

Schweiz höjer styrräntan trots krisen [Dagens PS]

Deutsche Bank ”nästa dominobricka att falla” [Dagens PS]

Nordea bland bankerna som går sämst [Dagens PS]