Skräcken har huggit sig fast i de europeiska investerarna, som nu överger tyska storbanken. ”Nästa dominobricka att falla”, säger en analytiker om Deutsche Bank.

ANNONS

Commerzbank, Deutsche Bank och schweiziska UBS. Alla tre är så kallade systemkritiska banker, ”too big to fail”. Och alla tre har stora problem.

Krisen är nu den värsta som drabbat Europas finanssektor sedan 2008.

Deutsche Bank har tappat i dagarna tre. Över 12 procent faller den anrika banken, ett bråddjupt fall som till stor del kommer efter att tyska jättens swappar blivit tokdyra på torsdagen.

I mars månad har Deutsche Bank tappat en femtedel av aktievärdet, och swaparna, en sorts försäkring på börsen mot allt för drastiska värdeförluster, har stigit till de dyraste på fyra år.

Det rapporterar Bloomberg.

MISSA INTE: Nordea faller med i bråddjupet: Bankkris i Europa [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Inget verkar hjälpa Deutsche Bank

Banken har genomgått flera rekonstruktioner och byten i ledarstrukturen för att komma på fötter, skriver nyhetssajten.

”Men ingenting verkar hjälpa på allvar”, säger makroekonomen Stuart Cole på Equiti Capital, till nyhetsbyrån Reuters.

Reuters har inte fått någon kommentar från den tyska storbanken.

UBS bland de drabbade

Även schweiziska UBS, som i söndags tvingades köpa bankkonkurrenten Credit Suisse, en annan systemkritisk bank, tappar 6 procent på fredagen.

Den globala banksektorn skakades av det plötsliga fallet för Silicon Valley Bank i mitten av mars, och rädsla har spridit sig över världen att en kris likt den stora finanskraschen 2008 skulle kunna upprepas.

En anledning till UBS fall är bankens långa historia av dåligt förtroende bland investerare.

Statliga miljarder

Sedan 2008 då banken behövde räddas med statliga schweiziska miljarder har resan upp för förtroendet varit en mödosam resa. Banken har presenterat sig som ett lågriskalternativ till Credite Suisse riskbenägenhet. Men med uppköpet är den imagen med tryggheten i fokus man försökt bygga upp förlorad.

ANNONS
ANNONS

Kanske för alltid.

”Vi väntar på nästa dominobricka att falla – och Deutsche är uppenbarligen den som man tänker på”, säger analytikern på IG, Chris Beauchamp, till Bloomberg.

Läs mer om bank- och finanskrisen:

Nordea faller med i bråddjupet: Bankkris i Europa [Dagens PS]

Vad händer med mina pengar om banken kollapsar? [Dagens PS]

Bankkrisen driver investerarna till rymdindustrin [Dagens PS]