Nordea backar med 10 procent på fredagen och släpar med sig hela Stockholmsbörsen i fallet. En anledning är att man beslutat om utdelning, men det förklarar inte hela tappet.

ANNONS

Nordea är bara en av många storbanker som tappar i veckan. Exempelvis Credit Suisse räddades till en kostnad av hundratals miljarder i början av veckan, som schweiziska medborgarna får betala.

Vi har inte sett det sista av finanskrisen på börserna. Det kunde man inte minst se på bankjättarnas uppmaning till sina egna anställda att inte stjäla varandras kunder, som Dagens PS skrivit om tidigare.

MISSA INTE: Vad händer med mina pengar om banken kollapsar? [Dagens PS]

Ner i avgrunden

Stockholmsbörsen stängde på torsdagen med breda index OMXSPI ner 0,2 procent medan storbolagsindex OMXS30 stängde på minus 0,5 procent. Och storbankerna var tyngder vid börsens anklar även då.

Handelsbanken rasade med 11 procent, till stor del på grund av en utdelning till aktieägarna som ser gör att siffrorna ser mörkare ut än de kanske är, SEB med 5,1 procent och Swedbank med 3,2 procent.

Nordeas fall

Nordea föll med 4,5 procent redan på torsdagen.

På fredagen fortsätter raset. Nordea rasar med en tiondel av sitt aktievärde. Till stor del kan Nordeas fall på fredagen förklaras med en aktieutdelning som gör att värdet lättar något.

Storm i Europa

Dagens Industri kunde på fredagen rapportera att Deutsche Bank – en bank som är för stor för att få falla omkull, tillsammans med Commerzbank, faller med över 10 procent vardera.

”Deutsche Bank har stått i strålkastarljuset ett tag nu, ungefär som Credit Suisse tidigare, säger Stuart Cole makroekonom på Equiti Capital till nyhetsbyrån Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Sedan 9 mars har Nordeas aktieuppgångar de senaste 5 månaderna utraderats.

Läs mer om Nordea och andra storbankers ras:

Desperata bankutspelet: ”Stjäl inte” [Dagens PS]

Nu granskas schweiziska bankerna för Ryssland-kopplingar [Dagens PS]