Dagens PS

Rådgivare: Bolån kan bli 95 procent dyrare

villa villor bostadsrätt husköp
Det är verkligen inte läge att sälja sin villa om man kan slippa det, enligt nya siffror. Foto:TT
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 25 maj 2022Publicerad: 24 maj 2022

Vid finanskrisen 2008 var det 95 procent dyrare med ett bolån. Vi kan vara på väg mot samma situation igen, men sannolikt inte. Det menar rådgivaren Ordna Bolån i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bolåneräntorna kan vara på väg mot 5 procent, precis som de var vid finanskrisen 2008. Många banker har redan höjt räntorna på bundna bolån. Men även om det kan vara lockande att låna till fast ränta så kan det också bli olönsamt.

2008 kostade bolån i snitt 95% mer än 2021 – 61 000 kronor per år, skriver Ordna Bolån. Idag höjs räntan brant för bundna lån, och den rörliga ligger börjar nu följa efter. Även kalkylräntan höjs av vissa banker.

Oavsett strategi är det viktigt för låntagare att avgöra hur mycket ett lån kan få kosta innan man ger sig in på marknaden. Men talespersoner för Ordna Bolån menar samtidigt att de värsta scenarierna inte är så sannolika.

Rådgivaren har sammanställt statistik från olika källor, bland annat SCB. Därigenom har man sedan räknat ut vad svenskar i genomsnitt har betalat mellan 2005 och 2021. Bolånen var som absolut dyrast 2008, med en ränta på 5,32 i snitt. Inget annat år har lånen kostat så mycket.

Bolån har inte överstigit nivån 2008

”Även om banker och myndigheter idag skriker högt om höjningar så är det osannolikt att vi når de höga nivåerna från 2008”, säger Hemad Razavi, vd på Ordna Bolån i pressmeddelandet.

Han menar att dagens läge inte på långa vägar liknar den kris där stora banker gick omkull och åtstramningsåtgärder tvingades fram. Läget är allvarligt, men ekonomin ännu inte skadad på det viset. Razavi gör också bedömningen att den inte kommer att bli det på lång sikt heller.

”Svart på vitt vill banker att du ska binda nu för att de sannolikt har höjt sina marginaler och för att de vill låsa fast dig som en långsiktig kund. Detta stärker ditt värde, men också din förhandlingsstyrka. Därför måste du inför en förhandling göra förarbetet. Ta reda på din bostads värdering och se listräntan som en startpunkt snarare än en slutdestination”, säger Hemad Razavi.

ANNONS

Han pekar på att det kan vara positivt att inte sitta med huslån som är bundna på tre eller fem år, när läget stabiliseras på nytt.

Läs också:

Höjd listränta hos SBAB –igen
Fastighetsägarna: Räntehöjningsfasen är över vid årsskiftet

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS