Enligt statistik har bolåneräntorna antagligen aldrig varit lägre och bankernas kamp om kunderna öppnar för prutlägen.

ANNONS

Stadigt fallande bolåneräntor eldar på bostadsmarknaden där villapriserna bara under februari rusade med 4-6 procent i Stockholm och Malmö, jämfört med januari.

De bundna räntorna på mellan ett och fem år var i januari på den lägsta nivån sedan SCB började med sina mätningar 2005, och i februari har räntorna sjunkit ytterligare, skriver TT på SvD.se och uppger att den bundna snitträntan hos flera storbanker i dag är cirka 1,20-1,30 procent, samtidigt som den rörliga räntan på tre månader är ovanligt låg men högre än de bundna räntorna.

Köp inte bankernas listräntor – förhandla

Hos vissa aktörer är räntorna ännu lägre, framgår det, liksom att småbankernas utlåning enligt SCB ökar mer än storbankernas, plus 42 procent på ett år.

Vinstmarginalerna hos bankerna på hushållens bolån krymper, även om de enligt artikeln fortfarande ligger historiskt högt.

Men det kan nu vara prutläge för bostadsspekulanter. Enligt Privata Affärers chefredaktör, som TT hänvisar till, kan tillfället vara det rätta nu att få ”en bra ränta”.

ANNONS
ANNONS

Det ska också sägas att utlåningstakten stiger igen, enligt TT ligger den nu på 5,7 procent, vilket kan jämföras med fem procent för ett år sedan.

Läs även: Nytt prisrekord på bostadsmarknaden – igen [DagensPS.se] »