Dagens PS

Privatekonomi: 65 procent gör vanlig kreditmiss

privatekonomi
Kreditkortstrategi. Foto: Blake Wisz/Unsplash
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 04 apr. 2023Publicerad: 04 apr. 2023

Många studier visar att de som har koll på hur man bygger en budget, hur man sparar för plötsliga utgifter och kan hantera sina skulder bäst har det lättare att få pengarna att räcka till slutet av månaden, och dessutom har de mer sällan en ömtålig privatekonomi. Vem hade trott!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många har helt fel när det gäller privatekonomi.

Exempelvis tror två tredjedelar folk att man får ett bättre kreditvärde om man använder sitt kreditkort flitigt. Men inte bara leder det till lägre kreditvärde, eftersom man använder mer krediter och alltså bedöms inte ha lika goda marginaler. Det innebär också att man åker på en rejäl blunder eftersom kreditkort har något av de högsta räntorna som finns. Bara snabblånen är dyrare.

Det skriver CNBC.

MISSA INTE: Rekordmånga bolån hos Kronofogden

Privatekonomi från tidig ålder

Vårt förhållningssätt till pengar kommer från en tidig ålder, och om vi vill ge våra barn en bra start på livet så är en metod att prata om privatekonomi med dem så att de lär sig tidigt.

“Kovnersationerna är nödvändiga”, säger privatekonomen Kia McCallister-Young, som driver en välgörenhetsorganisation som heter America Saves. Det är ett initiativ från USA:s konsumentfederation.

“Ekonomifrågor är tabu. Och visst, skolans undervisning är viktig, men privatekonomisk utbildning får man framförallt i hemmet. Tala med dina barn om pengar på ett åldersanpassat sätt”, säger hon.

ANNONS

Studier visar att de som fått prata om pengar tidigt och exponerats för budgetbeslut i regel har en bättre och mer ordnad ekonomi när de fyller 25, har mer sparat kapital, har mindre skulder samt fungerande avbetalningsplan samt bättre koll på både intäkter och utgifter.

Läs mer om privatekonomi:

Rekordmånga bolån hos Kronofogden

Bolåneskulderna ökar 

Nya elchockar kan komma inom kort 

Skuldberget lika stort som hela BNP – bara i bolån 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS