Elpriserna har gått ner betydligt men det kan komma ny elchockar framöver varnar en expert. Mycket hänger på utvecklingen i Kina och Ryssland under året.

ANNONS

Gaspriset hänger fortsatt kvar envist högt.

”Att priset inte faller lägre beror på att relationerna med vår förut så viktiga gasleverantör Ryssland som bekant inte har blivit bättre, snarare tvärtom”, säger Arne Bergvik, energistrateg på konsultföretaget Sigholm, till Di.

Elchockar tillbaka till vintern

Mindre kärnkraft, vattenkraft och ryska gasleveranser ledde till att elräkningarna slog nya rekord förra året, men har i början av året lugnat ner sig, mycket på grund av en relativt mild vinter. Men det är för tidigt att fira menar Arne Bergvik som påpekar att de höga gaspriserna kan komma tillbaka till vintern.

Priset på energi är fortsatt väldigt högt jämfört med vad det låg på mellan 2009 och 2019, med nästan en fördubbling 2024, 71 öre/kWh jämfört med 34 öre/kWh.

Blickar vända mot Kina

Utsläppskostnaderna stiger samtidigt när gas- och kolproduktionen fortsätter. Den gas som Europa nu får från Asien kan istället gå till Kina när landet återhämtar sig ekonomiskt.

”Då kommer priserna att stiga igen, särskilt om vintern blir kall. Hittills har vi haft tur. Men Europas energikonsumenter håller andan nu när vi inför nästa vinter rullar tärningen en gång till”, säger Arne Bergvik.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Erik Thedéen: Utan elstöd hade räntan varit lägre [Dagens PS]

Läs även: Hurra! Just nu är elpriset rekordlågt [Dagens PS]