Dagens PS

Pensionsmyndigheten stoppar köp i rysslandsfonder

stoppskylt
Pensionsmyndigheten stoppar sparare att köpa Rysslandsfonder. (BIld: Pixabay)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 28 feb. 2022Publicerad: 28 feb. 2022

Pensionsmyndigheten stoppar möjligheten till köp av rysslandsfonder på premiepensionens fondtorg, meddelar myndigheten i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Köpstoppet gäller omedelbart från och med den här morgonen. Det är fortfarande möjligt att sälja fonderna.

”Vi stoppar möjligheten att köpa de fonder som allra starkast fokuserar på investeringar i Ryssland. Det här görs för att skydda pensionsspararna”, säger Erik Fransson, chef för fondtorgsavdelningen på Pensionsmyndigheten.

Pensionsmyndighetens beslut hindrar inte försäljning av fonderna. Så länge fondbolagen fortfarande erbjuder handel så går fonderna att sälja.

Investeringar kan fastna i rysslandsfonder

Köpstoppet införs för att utreda fondernas fortsatta lämplighet på fondtorget. Utredningen vilar på fondavtalets skrivningar om lämplighet och tittar bland annat på motpartsrisker, operationella risker och fondernas avkastnings- och riskprofil.

Som Dagens PS tidigare har rapporterat är det redan många pensionssparare som spontant har sålt av fonder med exponering mot Ryssland. 170 000 sparare har en del eller alla premiepensioner placerade i någon av de stora rysslandsfonderna.

Det här är de stoppade fonderna:

Swedbank Robur Rysslandsfond A

ANNONS

Nordea Rysslandsfond

Carnegie Rysslandsfond A

East Capital Ryssland

Tidigare i dag gick även nätmäklaren Avanza ut och meddelande ett köpstopp för alla fonder som till största delen innehåller ryska värdepapper. Även Avanza hänvisade till säkerheten för kundernas investeringar.

Läs också:

Pensioner: Alla säljer rysslandsfonder
Banker varnar för köp av ryska fonder

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS