Dagens PS

Pensioner: Alla säljer Rysslandsfonder

Pension raderad för tusentals med Rysslandsfonder
Nu säljer pensionsspararna av sina Rysslandsfonder. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 26 feb. 2022Publicerad: 26 feb. 2022

Efter Rysslands invasion av Ukraina igår har många pensionssparare med exponering mot Ryssland fått den förmögenheten halverad. Tre gånger fler än vanligt bytte Rysslandsfonder mot andra alternativ.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I samband med gårdagens invasion skyndade många småsparare att byta från Rysslandsfonder till andra fonder. Tillgångarna har rasat i värde, enligt Sveriges Radio.

”Tittar vi på antalet byten så har det här varit en dag då vi har haft tre gånger så många byten jämfört med en vanlig dag. Vi har haft cirka 4 500 till 5000 byten den senaste tolvtimmarsperioden”, säger Erik Fransson till Sveriges Radio idag på morgonen.

De flesta pensionsspararna bytte till AP7-fonden Såfa, men många också till energifonder.

I premiepensionssystemet finns det fyra Rysslandsfonder som förvaltar ungefär 7 miljarder kronor.

Det finns också sju Östeuropafonder med exponering mot ryska aktier. Totalt kan det röra sig om 11 miljarder kronor som är exponerade mot Ryssland, säger Erik Fransson till Sveriges Radio.

Rysslandsfonder osäkra

Ungefär 170 000 sparare har pensionspengar placerade där.

”Där är det ju sparare som har fått se sitt sparande minska väldigt kraftigt under dagen när den ryska börsen har varit nere 35 procent i rubel. Översatt till svenska kronor har det kanske blivit 45-50 procent ner under dagen. De som har haft en stor exponering där har fått se kraftiga minskningar av sin förmögenhet. ”

ANNONS

Det finns en oro för att marknaden ska sluta fungera och att Moskvabörsen tvingas stänga och att det blir svårt att sätta kurser. Pensionsmyndigheten kan i värsta fall tvingas stänga fonderna för handel.

Läs också:

Ukrainakriget kan leda till högre globala matpriser (Dagens PS]
Moskvabörsen och rubeln rasar – över 2 300 miljarder borta

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS