Dagens PS

Banker varnar för köp av ryska fonder

Beroende på hur utvecklingen fortsätter riskerar en del svenska pensionärer en lägre pension efter årsskiftet, när fondernas värde fastställs, premiepensionen utgör dock en ganska liten del av den totala pensionen
Beroende på hur utvecklingen fortsätter riskerar en del svenska pensionärer en lägre pension efter årsskiftet, när fondernas värde fastställs, premiepensionen utgör dock en ganska liten del av den totala pensionen. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 28 feb. 2022Publicerad: 28 feb. 2022

Den senaste tiden har det privata sparandet i Rysslandsfonder minskat hos Nordnet och Avanza och hos Pensionsmyndigheten har antalet fondbyten ökat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Cirka 100 000 svenskar har delar av sin premiepension investerad i ryska fonder, och värdet på dem har minskat kraftigt sedan Moskvabörsen rasade i torsdags. Många väljer nu att sälja sina ryska fonder, medan andra väljer att investera i ryska marknader, det rapporterar SVT.

I torsdags skedde tre gånger så många fondbyten som vanligt hos Pensionsmyndigheten.

“Handeln har bestått av både köpare och säljare, så det verkar finnas positioner på båda sidor”, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten, till SVT.

Men såväl Pensionsmyndigheten som flera banker har flaggat för att det finns risker med att handla med ryska värdepapper.

“Det är extrema rörelser på den ryska börsen just nu. Dessutom finns en risk man blir sittande med värdepapper som stoppas från handel med anledning av internationella sanktioner, eller att det inte går att fastställa fondernas pris”, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, till SVT.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Ryska centralbanken chockhöjer styrräntan till 20 procent

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS