Just nu betalas 45 miljarder kronor ut i till svenska folkets premiepensionsfonder. Det allra mesta hamnar i statliga AP7 Såfa, men för den som lyckas slå den fonden kan pengar finnas att tjäna

ANNONS

Premiepensionen är den del av den allmänna pensionen där intjänade pengar placeras i fonder. Just nu betalas pensionsinsättningen för inkomståret 2020 ut.

5,7 miljoner personer får i snitt 7 906 kronor (som mest 12 600 kronor), enligt Dagens industri. Totalt fördelas 45 miljarder under helgen.

Medans insättningen pågår är samtliga fondkonton låsta. Det blir möjligt att byta dina premiepensionsfonder igen när utbetalningen är genomförd.

För att byta fonder loggar man hos Pensionsmyndigheten med e-legitimation som bank-ID. Enklast är att söka på ”byta fonder” och följa instruktionerna, det går också att nå genom ”mina sidor”. Just nu går det bara att lägga fondorder på kö, de genomförs när pensionsrättshandeln är avslutad, tidigast onsdagen den 8 december.

Utan val hamnar pengarna i AP7 Såfa

Om du inte valt dina premiepensionsfonder själv så hamnar pengarna automatiskt i AP7 Såfa, även kallad ”soffliggarfonden”. Den är överlägset störst av alla pensionsfonder och har under året avkastat 19 procent till sina 4,8 miljoner sparare.

Näst störst är Swedbank Robur Technology, enligt statistik från Pensionsmyndigheten och Morningstar som Di plockat fram. Den har avlastat 40 procent i år, vilket är mest av de tio mest valda premiepensionsfonderna.

45 miljarder går till premiepensionsfonder

De 45 miljarderna till premiepensionen är en liten del av den totala pensionen. ”Alla löntagare avstod förra året uppskattningsvis 585 miljarder kronor i lön för att istället i framtiden få ut pengarna som pension. Det motsvarar pensionsavgifter på totalt 28 procent som löntagare i genomsnitt i dag betalar för sin framtida pension”, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

246 miljarder kronor kommer från tjänstepensionen och 294 miljarder kronor från inkomstpensionen, enligt Dagens industri.

Läs även: Det kan bli dyrt att gå i pension vid 65 år [Dagens PS]