Dagens PS

Svenska pensioner utlämnade åt "norskt godtycke"

pensioner
Den norske fastighetsjätten som sitter på alla kort i den svenska fastighetskrisen. Foto: Geir Olsen / NTB via TT
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 27 sep. 2023Publicerad: 27 sep. 2023

Svenska pensioner via pensionsjätten Alecta tyngs av fastighetskrisen. Heimstaden måste nu skaka fram 40 miljarder – ur en norsk äventyrare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

2023 har varit ett tufft år för de svenska pensionsspararna, som tyngts av investeringar i fastighetsbolag som såg ut som gratis pengar för bara några år sedan, men som nu har fått lägga sina blottade halsar på slaktbänken.

MISSA INTE: Nu stryker storbanken straffavgiften på bolånet – Dagens PS

Svenska pensioner i vågskålen

Hoppet för Heimstaden Bostad, som det svenska tjänstepensionsbolaget Alecta är storägare i med miljarder i vågskålen, står som det ofta gör till en norsk äventyrare.

Och många stora svenska investerare som familjen Kamprad och flera storbanker, hoppas lika mycket på att Ivar Tollefsen, den norske miljardären, ska komma till undsättning.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Dåliga kassaflöden

Och det ska till ett mirakel, tror iallafall kreditanalytikern Marcus Gustavsson på Danske Bank:

”Det vi ser nu är en balansräkningsproblematik, med hög skuld och ganska dåliga kassaflöden”, säger han till Affärsvärlden.

Enligt Gustavssons beräkningar måste man ta in 40 miljarder i nytt kapital, för att lyckas rädda företagets kreditbetyg BBB.

Norsk raggare

Pengarna måste raggas in innan årsskiftet. Och den som måste göra det är Tollefsen, som utreds i detta nu för aktieägaravtalet med Heimstaden. Något som kan försena emissionen väsentligt.

”Om man går med i en nyemission så vill man inte göra den på substansvärde som avtalet verkar föreskriva, utan till en lägre aktiekurs, som andra bostadsbolag skulle hantera en liknande situation”, säger Gustavsson till Affärsvärlden.

ANNONS

Äventyraren

Ivar Tollefsen har fått ryktet som äventyrare eftersom han för många år sedan inte kunde ställa upp på intervjuer om en stor norsk affär eftersom han då klättrade på en glaciär. Det har fått många att vilja se honom bestiga och besegra Heimstadens skuldberg.

Frågan är om han kommer klara att få in pengarna, och i tid.

Under tiden är det svenska pensioner som ligger i vågskålen.

Tollefsen är en av världens mest förmögna och inflytelserika män – och det är “den norske miljardärens godtycke”, som hoppet nu står till för ett av Sveriges största fastighetsbolag, för att citera Affärsvärlden igen.

Norrmannens imperium är till stor del byggd inom och runt Heimstaden – hans huvudbolag äger 70 procent av alla Heimstadenaktier, och 95 procent av alla röster, visar tidningens kartläggning. Det är med andra ord så att Tollefsen till stor del står och faller med om Heimstaden går att rädda.

ANNONS

Räntekänslig bransch

Och det är inte säkert om han lyckas. För två år sedan betalade moderbolaget en miljard norska kronor i räntor. I fjol betalade man 11 miljarder. Även äventyrarens egna moderbolag tyngs av räntekrisen och även om vi kan ha nått räntetoppen – vilket inte alls är säkert, så kan en räntesänkning dröja i över ett år.

Om det ska gå att hitta 40 miljarder i en period då många gärna håller extra hårt i kronorna – för att investeras i den räntetungaste branschens räntetungaste bolag, återstår att se.

Tills dess hänger många tjänstemäns pensioner ruskigt löst.

Läs mer om pensioner i fastigheter:

Norge varnar Sverige för brutal fastighetskrasch – Dagens PS

Efter krisryktet: Heimstaden återköper obligationer – Dagens PS

Ny miljardsmäll för Alecta – i Heimstaden – Dagens PS

Heimstaden förvärvar 64 fastigheter i Finland – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS