Det nya pensionstillägget kommer i september. Tillägget kan innebära allt från 600 kronor till bara några kronor i månaden.

ANNONS

I september ska det nya pensionstillägget, som handlar om att öka det så kallade respektavståndet mellan de som jobbat många år och de som inte gjort det, betalas ut för första gången.

Sker automatiskt

Utbetalningen kommer ske automatiskt tillsammans med den allmänna pensionen och från augusti kommer information skickas ut till de som kan förvänta sig det nya tillägget – som ligger utanför det ordinarie pensionssystemet och som Socialdemokraterna har drivit igenom.

”Man vill höja den disponibla inkomsten för dem som jobbat 40 år men ändå har låg pension”, säger Ann- Sofie Kraft Nilsson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten, till Di.

De som kan få det nya tillägget är personer över 65 år, med en allmän pension före skatt på mellan 9 000 och17 000 kronor. Samtidigt ifrågasätter Ann- Sofie Kraft Nilsson det nya systemet som för vissa inte betyder många extra kronor i plånboken.

”Sedan kan man fråga sig hur mycket det höjer den disponibla inkomsten om man ligger på 9 000 kronor och då har rätt till 25 kronor. Har man dessutom bara jobbat 20 år blir det 12,50 kronor i månaden, som man ska betala skatt på.”

6 av 10 berättigade

Enligt Pensionsmyndigheten är 6 av 10 pensionärer, 1,2 miljoner personer, berättigade till tillägget där 30 procent av dem kommer att få maxbeloppet som alltså är 600 kronor före skatt.

Ersättningen beror även på hur många år du har arbetat.

För att få maxbeloppet ska du ha jobbat mellan 30 och 40 år. Om du är berättigad 600 kronor men bara har arbetat i 20 år så får du till exempel bara 300 kronor i månaden före skatt.

ANNONS
ANNONS

Bostadstillägg och andra ersättningar som garantipension påverkas inte av pensionstillägget.

Läs mer: Ny undersökning: Pensionärer nöjda med sin ekonomi