Åtta av tio pensionärer är nöjda med sin ekonomi visar en ny undersökning. Män är nöjdare än kvinnor och enbart 18 procent är missnöjda med sin ekonomiska situation.

ANNONS

Enligt en ny Sifoundersökning, beställd av Collectum – som är en valcentral för tjänstepension, så är många äldre nöjda med hur mycket de har kvar i plånboken varje månad.

Många är nöjda

Drygt tusen personer över 65 år fick frågan hur de upplever sin ekonomiska situation. I åldrarna 65–84 år svarade var fjärde att de är mycket nöjda och 55 procent anser att deras ekonomi är ganska bra.

Undersökningen slår lite hål på myten att alla pensionärer har det dåligt ställt ekonomiskt, och den senaste tidens debatt om hur äldre ska klara sig.

”Det finns pensionärer som har det svårt ekonomiskt, men en stor majoritet tycker själva att de har en bra ekonomi. Det är viktigt att nyansera diskussionen så att den inte leder till ökad oro för att bli pensionär”, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum, till Di.

I undersökningen säger kvinnor att de är mer missnöjda med sina pensionspengar. Bland kvinnor i åldrarna 65–71 år anser 27 procent att den ekonomiska situationen är ganska eller mycket dålig medan den siffran för män i samma åldersgrupp är 13 procent.

ANNONS
ANNONS

Mer pengar måste avsättas

Trots att den nya undersökningen målar upp en relativt stabil bild över pensionärers plånböcker så skapar verkligheten fortfarande många frågetecken om inte mer pengar avsätts till pensioner.

Hoten som tornar upp sig för framtidens pensionärer är som bekant en medellivslängd som konstant ökar, arbetslöshet, få år i arbetslivet för vissa grupper och svag avkastning på pensionstillgångar.

Läs mer: Nu får många chans till bättre pension

 

 

ANNONS
ANNONS