Pensionsfonden som ger högst avkastning

Uppdaterad: 13 apr. 2023Publicerad: 13 apr. 2023
pensionfonden
Nja, det kanske inte är läge att fira när hela fondtorget rasat. Men den här fonden har iallafall rasat minst. Foto: Andre Hunter

Premiepensionsfonden AP7 Såfa ger högre avkastning än förvalssnittet, enligt Pensionsmyndighetens senaste rapport. Och det är tack och lov ett väldigt populärt val.

ANNONS
ANNONS

Premiepensionerna hade en negativ värdeutveckling under fjolåret. Det gjorde att pensionsspararna fick negativa siffror i sina orange brev i mars månad.

Olika fonder gick olika bra, eller dåligt, och därför kan man få olika mycket avkastning på sina fondplacerade pengar. För de flesta har man 40 år på sig eller mer att samla ihop sina pensionspengar, vilket gör att ett dåligt år som 2022 inte spelar så stor roll om de andra åren går bra.

Förvalet gick bäst

Men den populära pensionsfonden AP7 Såfa gick betydligt mycket bättre än snittet av egna fondval. AP7 är den förvalda pensionsfonden för alla svenskar som inte gör något aktivt pensionsfondsval i premiepensionssystemet.

60 procent av svenskarna gör inte något aktivt premiepensionsval. Det gör att de får AP7 Såfa som förval.

Och under fjolåret tappade fonderna nästan 12 procent i värde, vilket innebar ett av de sämsta åren i premiepensionssystemets dryga 20-åriga historia.

Men för AP7 backade värdet bara med 9 procent.

Det är ett snitt, berättar analytikern Dan Frankkila som skrivit årets rapport för de olika pensionsfonderna under 2022.

ANNONS
ANNONS

Värdeutveckling

Pensionssparare: genomsnittlig värdeutveckling 2022
–  förvalet AP7 Såfa
–  eget fondval
-10,4

-9,1
-11,7

 

“Pensionen tjänas ofta in under lång tid, 40 – 45 år eller ännu längre. Pensionens framtida storlek beror till viss del på värdeförändringen i fonderna inom premiepensionen. Exempelvis får en person som sätter in samma belopp varje år under 40 års tid med en årlig värdeutveckling på 2 procent, hela 54 procent större slutbehållning än en sparare utan värdeutveckling”, säger Dan Frankkila.

Den genomsnittliga årliga värdeförändringen för premiepensionen har sedan 1995 fram till slutet av 2022 varit 7,4 procent.

Läs mer om pensionsfonder:

Sju av tio pensionärer lever på bidrag

Fonder stryks: Tusentals svenskar tappar 75 procent pension 

ANNONS
ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.