I dag jobbar långt över 400 000 svenska pensionärer vid sidan av sin pension, triggade av skattefördelarna, enligt en ny Alecta-undersökning.

ANNONS

Dagens PS har flera gånger rapporterat om hur privatekonomiskt tacksamt det är för pensionärer i Sverige att kombinera pension med arbete.

Läs mer här: Jobba som pensionär – skatten bara 8 procent [Dagens PS]

Läs även: Skjut på pensionen – tjäna tusenlappar varje månad [Dagens PS]

Läs mer: Så får du 4 500 kronor mer i månaden i pension [Dagens PS]

Alecta kallar pensionärer som fortsätter jobba efter uppnådd pensionsålder för jobbonärer och enligt tjänstepensionsföretagets undersökning har var fjärde man och var sjätte kvinna någon form av arbetsinkomst utöver pension.

  • Antalet jobbonärer har ökat kraftigt sedan mätningarna startade år 2016. I dag arbetar fler än 416 000 65-plussare, ofta i kombination med att ta ut pension, enligt tjänstepensionsföretaget.

ANNONS
ANNONS

Intresset för att jobba vidare efter pension uppges vara stort men är vanligast i höginkomstgrupper.

”För den som är mitt i livet och som längtar efter ett mera stillsamt pensionärsliv kan det kanske låta konstigt att så många seniorer väljer att jobba vidare. Men frågar man jobbonärerna själva så är det nyfikenhet, arbetsglädje och den sociala stimulansen på en arbetsplats som är den främsta drivkraften. De allra flesta jobbar för att de vill, inte för att de egentligen behöver det”, skriver Alecta i anslutning till studien som omfattar 3 miljoner svenskar över 55 år.

Trivseln största drivkraften

Främst tycks alltså drivkraften vara att man trivs med att jobba på ålderns höst, och inte pengarna.

Samtidigt går den extra inkomsten som arbetet ger inte att bortse från, särskilt för den som har en låg pension.

En 70-åring som haft 50 000 kronor i lön och får 27 800 kronor i pension kan dryga ut sin månadsinkomst netto med 15 000 kronor, totalt 42 800 kronor, genom att jobba två dagar i veckan.

ANNONS
ANNONS

Kravet: Riv arbetshindren för pensionärer

”Det är en nödvändighet att seniorer som kan och vill arbeta längre också både får och faktiskt gör det. Arbetet för ett längre arbetsliv bör främst inriktas på att minska hindren för de som kan och vill arbeta längre”, slår Alectas pensionsekonom Staffan Ström fast.

Bolaget undersöker varje år svenska pensionärers inkomster.

Läs mer vad en jobbonär tjänar här och hur Alecta räknat.

Läs också: Äldre ska få mer i plånboken – arbetar längre [Dagens PS]