Dagens PS

Ord och inga visor: "Bankerna måste ta mer ansvar"

Vill se krafttag mot bedrägerier mot äldre
Åsa Lindenstam, PRO, Liza di Paolo Sandberg, SKPF Pensionärerna, och Eva Eriksson, SPF Seniorerna, leder de tre största riksorganisationerna för äldre. (Foto: Staffan Ekberg)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 21 maj 2024Publicerad: 21 maj 2024

Bedrägerier som slår hårt mot äldre måste bekämpas stenhårt. Bankerna måste ta ett större ansvar. Ett klart besked från Äldreriksdagen 2024.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När Åsa Lindenstam, PRO:s ordförande, inledde kring bedrägerier vid News 55 Äldreriksdagen 2024 i Skandiahuset, var det ord och inga visor.

”Bedrägerier drar in dubbelt så mycket som knark till de kriminella”, sade Lindenstam.

”Vi har påtvingats digitala system och en frånvaro av kontanter som skapat grogrunden för bedrägerierna – och sedan ska vi som blir bedragna stå för konsekvenserna”, dundrade Lindenstam.

Kontanter viktiga

Det här håller inte och mycket måste göras omedelbart.

”Gammal teknik måste fortsätta fungera, alla måste ta emot kontanter och polisen behöver utökade resurser”, sade Lindenstam som också vill se ett 50/50-system, där den utgivande banken tar 50 procent av ansvaret efter ett bedrägeri och den mottagande banken lika mycket.

ANNONS

Senaste nytt

”Kan inte lita på andra längre”

Dick Erixon, Sverigedemokraterna, ansåg det hela vara utlänningarnas fel.

ANNONS

”Det gör ont i hjärtat när utländska ligor utnyttjar människor som varit en stor tillgång för samhället. Vi har haft en stor tillgång i att vi kunnat lita på okända människor men nu är det inte så längre”, sade Erixon.

”Nu kommer omvärlden inpå oss och då måste systemen fungera bättre”.

Måste samarbeta

Michaela Hollis, Kristdemokraterna, konstaterade att om 70 procent av de kriminella nätverken är aktiva i tre eller fler länder samtidigt så måste det polisiära samarbetet vara lika internationellt.

”Om kriminella går över gränsen måste polisen gå över gränsen”, sade Liberalernas Anna Maria Corazza Bildt som vill se en gemensam europeisk polisstyrka.

”EU kan göra massor”, sade Tomas Tobé, Moderaterna, som ansåg det ”jättebra” att agera mot bankerna.

”För mig är det uppenbart att bankerna inte tar sitt ansvar. Öka ansvaret för bankerna så ska ni få se att det kommer åtgärder och agerande därifrån”, sade Tobé som vill minska de kriminellas rörelsefrihet.

”Jag älskar fri rörlighet men det har aldrig varit tänkt att den ska användas som det görs nu. Stoppa den fria rörligheten för kriminella”.

ANNONS

Egen erfarenhet

Centerns Malin Björk har en bakgrund som åklagare och erfarenheter av bedrägerier i den rollen.

”Jag har suttit bredvid äldre som blivit lurade. Bedrägerier har ersatt narkotika hos de kriminella, det är ganska riskfritt och du drar in jättemycket pengar på kort tid”, sade Björk som tog upp ett konkret förslag.

”Personuppgifter måste skyddas bättre. Finns inget land i värld där man så enkelt systematiskt kan leta fram till exempel alla över 80 år”.

”Bekymmersamt”

Hanna Gedin från Vänsterpartiet såg lagstiftning, samarbete och kontaktpunkter för alla drabbade som några åtgärder och tyckte, liksom Lena Hallengren, Socialdemokraterna, att det är viktigt att bankerna får ta större ansvar.

”Frågan om ärlighet, tilltro, tillit är väldigt bekymmersam i tider av AI-röster, påhittade videos, fake news och annat”, konstaterade den tidigare ministern.

Läs mer:

ANNONS

Varning för pågående bedrägerier. News55

Dags att lura bedragarna – så gör du. News55

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS