Flera stora och starka organisationer i Sverige – med och för kvinnor – kräver nu i ett massivt upprop: Höj våra pensioner!

ANNONS

Det är alltså upprop för bättre pensioner för kvinnor och det backas upp av stora fackförbund, kvinnoorganisationer, pensionärsorganisationer och politiska kvinnoförbund, berättar TT på DN.se och uppger att uppropet, som går under namnet Pension, vill peka på pensionsskillnaderna mellan män och kvinnor.

Medan männens pension räcker fram till nyår, tar kvinnors pension slut redan den 9 september och enligt Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges kvinnolobby, som är talesperson för uppropet, manifesterar kvinnorna denna orättvisa just genom att översätta pensionerna till dagar på året.

Gapet som finns mellan mäns och kvinnors pension är inget nytt, därför behöver problemet konkretiseras, anser hon.

Kvinnor har ofta lägre pension på grund av låga löner i låglöneyrken, men det är inte hela sanningen, enligt Clara Berglund.

Pensionssystemet behöver göras om

Det beror också på hur pensionssystemet är utformat, förklarar hon i TT-artikeln.

ANNONS
ANNONS

”Vi behöver ett mer jämställt arbetsliv för att få mer jämställda pensioner. Kvinnor som har arbetat ett helt liv hamnar på gränsen till fattigdom”, säger hon.

Kravet i uppropet är att pensionssystemet görs om, och att pensionsavgiften höjs.

Hela idén är att kvinnor måste få en drägligare pension.

Berglund efterlyser en översyn när det gäller samordningen med garantipensionen för att höjningen av den allmänna pensionen inte ska gå upp i rök, dessutom vill hon att grundskyddet följer prisutvecklingen.

Det finns, enligt taleskvinnan för uppropet, ett brett och massivt stöd för att kvinnopensionerna justeras upp. Samtidigt vill politikerna inte debattera orättvisorna i pensionssystemet öppet, säger hon och konstaterar att dagens pensionssystem bygger på en överenskommelse från 1990-talet.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Många kvinnor klarar sig inte på pension [Dagens PS]

Läs mer: Snart blir det dyrt att gå i pension [Dagens PS]

Läs vidare: Lönsamt att jobba och samtidigt ta ut pension [Dagens PS]