Dagens PS

Jobba med pension kan ge skattesmäll

Jobba med pension
Var försiktig om du tänkt jobba och ta ut pension samtidigt – det finns flera fällor att trilla i. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 05 okt. 2021Publicerad: 04 okt. 2021

Vill du jobba och ta ut pension samtidigt? Var försiktig och räkna noga – annars kan det ge en rejäl skattesmäll, varnar Pensionsmyndigheten.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Sju av tio svenskar är oroliga för att pensionen inte ska räcka till på ålderns höst, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om.

Varannan svensk kan därför tänka sig att fortsätta arbeta efter pension, visar en undersökning från pensionsbolaget SPP, som Dagens PS också rapporterat om.

Men det är betydligt lättare sagt än gjort att både jobba och ta ut pension – och det kan kosta mer än det smakar för den som är oförsiktig.

Enligt Pensionsmyndigheten finns det cirka 264 000 personer som både jobbar och tar ut sin pension, en siffra som stiger för varje år. Arbetsinkomst och pension slås ihop för så kallade “jobbonärer”, hamnar du över gränsen för statlig skatt (i år 44 758 kr/mån) blir marginalskatten väldigt hög.

“En jobbonär får två inkomster, lön och pension. Risken finns att man når en inkomstnivå som kräver att man måste betala statlig skatt. Samtidigt är det bra att veta att man betalar en lägre skatt både på lön och pension från det året man fyller 66 år”, säger Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten, till Aftonbladet.

Risken: Lägre total pension

En annan väg till bättre ekonomi på ålderns höst som en del försöker sig på är att ta ut sin pension tidigare – och samtidigt fortsätta på jobbet. Det är dock inte något som rekommenderas av pensionsmyndigheten.

Under 2020 tog 4 179 personer, närmare 4 procent av alla personer födda 1958, ut full allmän pension så tidigt som de kunde. En av fem gjorde det för att kunna spara pengarna och samtidigt fortsätta arbeta, enligt Pensionsmyndighetens enkätundersökningar, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

“Vi avråder generellt från att ta ut allmän pension tidigt i syfte att placera den i vinstsyfte. Risken är att den totala pensionen räknat under hela livet blir lägre”, säger Ann-Christine Meyerhöffer, marknadsanalytiker på Pensionsmyndigheten.

ANNONS

“Eftersom pensionen blir högre ju längre du väntar med att ta ut den så krävs en värdeutveckling på minst 6 procent årligen för att den tidigt uttagna pensionen ska ge mer i plånboken för någon med genomsnittlig livslängd”, säger Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten i pressmeddelandet.

Vill se förändringar i regelverket

Politiker från båda blocken har ropat på att vi ska jobba längre – och viljan tycks också finnas där bland de som är på väg att bli pensionärer. Men krångliga regler kan ställa till det, menar vissa. Särskilt gäller det tjänstepension för den som redan fyllt 65, har du väl börjat ta ut den går det inte att stoppa utbetalningarna.

“Pensionssystemet är inte riggat för att vi ska kunna arbeta när vi blir äldre än 65”, skriver Shoka Åhrman, Sparekonom på pensionsbolaget SPP i en debattartikel hos Realtid.

Hon vill se förändringar i regelverket som gör att den som både får pension och arbetar kan “pausa tjänstepensionen för att inte riskera en skattesmäll på flera tusen kronor i månaden”.

Läs även: Regeringen: Pensionsåldern höjs till 67 år

Läs även: Det kan bli dyrt att gå i pension vid 65 år

Läs även: Många svenskar känner oro över sin pension

Läs även: Fler pensionärer hamnar hos Kronofogden

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Mångårig journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Mångårig journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS