Sju av tio svenskar, 73 procent, är oroliga för att deras pension inte ska räcka till på ålderns höst. Det här visar en ny undersökning.

ANNONS

I undersökningen som Ipsos Norm gjort på uppdrag åt Fundler framgår det att sju av tio svenskar är oroliga för att deras pension inte ska räcka till.

Hela 73 procent av svenskarna uppger detta i rapporten, som även visar att fyra av tio svenskar inte pensionssparar privat trots den utbredda oron.

Vanligast är att unga personer försummar att pensionsspara privat. Var femte mellan 18-30 år svarar att anledningen till det är att pension ligger för långt fram i tiden.

Varnar unga för framtida pensionsoro

”Att tänka på pensionen i ung ålder är svårt rent psykologiskt, dels för att tidshorisonten är så lång, men också för att andra livshändelser känns viktigare. Du kanske studerar, sparar till din första bostad eller gör dig redo för att bilda familj. Då kan det vara svårt att tänka på pensionen som inte är lika nära i tiden, men tids kan det skapa oro”, säger Jacob Liebermann, rådgivningschef på Fundler, i en kommentar i ett pressmeddelande.

En 40-åring, som alltså befinner sig mitt i livet, får räkna med att leva på ungefär 50-60 procent av sin slutlön vid pension, konstaterar Fundler som trycker på betydelsen av att börja pensionsspara, och att det aldrig blir för sent även om avkastningen givetvis blir bättre ju tidigare man startar.

”Att bara undvika en lunch i månaden och i stället investera den hundralappen i riskanpassad fondportfölj kan göra stor skillnad för livet som pensionär”, framhåller Jacob Liebermann.

ANNONS
ANNONS

Om en 20-åring investerar 250 kronor varje månad på börsen och får en genomsnittlig avkastning på 8 procent kan det generera drygt 1,1 miljoner kronor efter 45 år. Det sparade beloppet utgör då 135 000 kronor och avkastningen drygt 1 miljon kronor, skriver Fundler som emellertid påpekar att det inte alltid är så lätt att tajma börsen.

Läs även: Lönsamt att jobba och samtidigt ta ut pension [Dagens PS]