Nu får många höjd garantipension men den äts upp av inflationen och stärker inte pensionärernas köpkraft, enligt ny rapport.

ANNONS

Folksam har kikat på vad höjningen av garantipensionen innebär i praktiken.

De första utbetalningarna där en höjd garantipension med 1 000 kronor är inkluderad sker i veckan.

”När inflationen tas med i beräkningen kan höjningen av garantipensionen för vissa av de berörda pensionärerna innebära så lite som 117 kronor mer i plånboken”, skriver Folksam i ett pressmeddelande.

Visserligen höjs prisbasbeloppet nästa år, från 48 300 kronor till 52 000 kronor, men trots att det höjer garantipensionen med ytterligare 1 400 kronor per månad uteblir i stort sett de positiva effekterna.

Köpkraften blir kvar på en svag nivå och ännu mer utsatta är pensionärer med allmän pension i form av inkomst- och premiepension som inte är berättigade till garantipension.

De får ingen kompensation alls för inflationen utan har tvärtom 800 kronor mindre i månaden att röra sig med.

”Vi vet att många pensionärer anser att deras sammanlagda pension blev längre än förväntat och det är långt ifrån säkert att höjningen av garantipensionen kommer förändra den inställningen i någon vidare utsträckning. Det är fortfarande nödvändigt att ha tjänstepension och allt oftare även ett privat pensionssparande för att undvika att bli besviken när det är dags att gå i pension”, säger Håkan Svärdman, pensionsexpert på Folksam.

Läs mer här.

Läs även: Staten drar in tiotusentals svenskars garantipension [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Din pension: Uppgörelse döms ut – ”slarvigt” [Dagens PS]

Missa inte: Så får du 4 500 kronor mer i månaden i pension [Dagens PS]

Läs vidare: Så blir du rik och kan gå i pension före 50 [Dagens PS]