Här har 6 av 10 företag ingen tjänstepension

Uppdaterad: 02 nov. 2021Publicerad: 02 nov. 2021
företag tjänstepension
Drygt sex av tio företag, 63 procent, i en populär bransch saknar tjänstepension, enligt Länsförsäkringar.  Bilden är tagen i ett annat sammanhang. (Foto: TT)

Drygt sex av tio företag, 63 procent, i en populär bransch saknar tjänstepension, enligt Länsförsäkringar. 

ANNONS
ANNONS

Det är i kultur- och nöjesbranschen som drygt 6 av 10 företag, 63 procent, enligt Länsförsäkringar inte gör avsättningar till tjänstepension för sina anställda.

Andelen företag i nämnda bransch som saknar avsättningar till tjänstepension har ökat med 13,5 procent, framgår det.

“I kulturbranschen är det vanligt med tillfälliga uppdrag och många av företagarna kan driva enskild firma. Det kan till och med vara svårt att ta ut tillräcklig med lön varje månad från sitt företag för att få maximal avsättning till sin allmänna pension och sjukförsäkring. Sen är det inte heller säkert att de kompenserar med ett sparande speciellt avsett för pensionen, vilket i slutändan också påverkar livet som pensionär. Det blir lite pengar både nu och sen”, säger Länsförsäkringars pensionsekonom Trifa Chireh i ett pressmeddelande.

Företagare förlorar över 1 miljon kronor

Beräkningar som gjorts visar att exempelvis en 35-årig företagare med en månadslön på 36 000 kronor förlorar 1,1 miljoner kronor på grund av att tjänstepension saknas.

För att kompensera det måste egenföretagaren spara 2 000 kronor per månad, medan den som har en lön på 46 000 kronor måste spara 3 000 kronor för att kompensera bortfallet av tjänstepension.

Tillverkningsindustrin uppges vara den bransch där tjänstepension är vanligast medan tjänstepension är mer ovanligt i utbildnings- och fastighetsbranschen.

Även branscher som sysslar med rese- och stödtjänster samt servicesektorn är usel på att avsätta pengar till tjänstepension – men kultur- och nöjesbranschen är alltså sämst av alla branscher på området.

Läs även: Jobba med pension kan ge skattesmäll

Läs mer: Inkomstpensionen ökar markant nästa år

Läs vidare: Höjd pensionsålder ger staten miljarder

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.