Dagens PS

Forskare sågar höjd pension till alla

forskare pension
Det finns inget behov av att höja pension till alla, det är bara dumt, anser forskaren som intervjuas i DN. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 05 nov. 2021Publicerad: 05 nov. 2021

Höjd pension till alla slår väldigt fel, enligt forskare som granskat saken och menar att de flesta svenska pensionärer har det bra.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sverige har relativt sett få fattigpensionärer, omkring 350 000, enligt forskaren Johannes Hagen som intervjuas i DN.

Han konstaterar att det är denna grupp, som regel ensamstående kvinnor som haft låglöneyrken, som används som slagträ i debatten om höjda pensioner.

Men generellt sett har svenska pensionärer det välbeställt, anser forskaren och dömer ut kraven på höjda pensioner till alla.

“Man omfördelar pengar till en grupp i samhället som har det bra. Det blir en omfördelning över generationerna, från den arbetsföra befolkningen i dag till dagens pensionärer”, säger Johannes Hagen till tidningen.

“Det kan se ut som pensionen blir lägre”

Hans granskning som sträcker sig från 1992 fram till i dag visar att pensionerna ökat varje år för alla grupper, samtidigt som den så kallade kompensationsgraden legat konstant, det vill säga pension i förhållande till slutlön, tjänstepension och privatpension inkluderat.

Det kan se ut som att pensionen blir lägre, men i själva verket är det så att den måste räcka längre i och med att livslängden stiger, menar forskaren.

Han förklarar att skillnaderna är stora i pensionärskollektivet. Därför är det fel att höja pensionerna till alla. I stället måste politikerna enligt Johannes Hagen se till att förstärka grundskyddet för de pensionärer som har det sämst ställt, alltså främst garantipensionen och bostadstillägget.

Det är också så, säger forskaren till Dagens Nyheter, att var och en måste ta ansvar för sin egen pension och där är hans förslag för att få högre pension att jobba längre.

Sverige har, skriver DN, cirka 2,3 miljoner pensionärer varav ungefär 15 procent kan kallas fattigpensionärer. Var fjärde ensamstående kvinna ingår i den sistnämnda gruppen, framgår det.

Läs även: Pensionsmyndighetens chef: “Sverige är bäst i Europa”

Läs mer: Höjd pensionsålder ger staten miljarder

Läs också: Inkomstpensionen ökar markant nästa år

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS