Under prisrallyt på bostäder i fjol var bostaden bästa investeringen – nu är det i hög grad fonder och börs som gäller.

ANNONS

”Att så många idag ser värdepapper som en bra sparform, trots årets dalande börs, är glädjande att se.”

Det säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar, i en kommentar kring företagets nya undersökning som visar att aktier och fonder i år ökat i popularitet för att trygga ekonomin på ålderns höst.

Förra året ansåg svenskarna, föga oväntat med tanke på den enormt starka prisutvecklingen på bostadsmarknaden som var då, att bostaden var den bästa investeringen.

Välkomnar det ökade månadssparandet i fonder

Men i år har fondsparande blivit mer vanligt, även om mer än hälften (58 procent) fortfarande anser att bostaden är en trygg investering.

”Att fortsätta månadsspara i fonder trots börsras är extra bra just nu eftersom det är svårt att alltid pricka in rätt tillfälle att köpa, dessutom får du fler andelar för samma peng”, säger Trifa Chireh i pressmeddelandet.

Hon konstaterar att en majoritet av svenskarna nu börjar inse att pensionen blir ungefär 60 procent av slutlönen, vilket bidrar till ökat privat sparande och en benägenhet att ta risk för att få mer pengar att leva på när det är dags att sluta jobba.

Mer problematiskt att avyttra sin bostad

I rapporten uppger 31 procent att de tror att bostaden ger bättre avkastning på sikt än investeringar i exempelvis fonder eller värdepapper.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt framhåller Länsförsäkringars pensionsekonom att fördelen med börsplaceringar jämfört med bostäder är att en bostad är svårare att sälja om pengar behövs snabbt, ”man måste ju ha någonstans att bo”.

Läs även: Europa ljusnar – aktiemarknad vänder upp [Dagens PS]