Den mörka vintern i Europa ser ljusglimtar där investerare nu åter igen satsar på aktier. Indexet Euro Stoxx 50 har hittills ökat med runt 19 procent under kvartalet.

ANNONS

Problemen har som bekant avlöst varandra och vintern såg att att bli riktig mörk i Europa. Nu ljusnar det dock på vissa håll sådan inflationstrycket lättar och investerare åter igen satsar på europeiska aktier.

När indexet Euro Stoxx 50 stängde på tisdagen hade det ökat med 19 procent hittills under kvartalet, skriver Wall Street Journal.

Vinden har vänt i Europa

Så det verkar som att vinden trots allt har vänt, det mörka scenariot som tidigare målades upp inte blir riktigt så mörkt. Samtidigt räknar investerare i USA med att Fed kommer gå varsammare fram med räntan.

”Vi befinner oss i en återhämtningshandel. Det kommer fortfarande bli en lågkonjunktur. Men vi ser tecken på att lågkonjunkturen inte kommer bli lika illa och att inflationen kan lugna ner sig snabbare än vad som var väntat”, säger Jordan Rochester, valutastrateg på Nomura.

Investerare blickar mot Europa

Många investerare blickar mot Europa, där fallet alltså inte ser ut att bli lika hårt som var väntat. De förväntar sig även att Europeiska centralbanken kommer lägga sig på en ränta kring 2,8 procent, ner från förväntningarna som låg över 3 procent för bara en månad sedan.

”Fed och ECB vinner kriget mot inflationen, och någon gång kommer vi få se en paus från centralbankerna. Det kommer driva upp marknaden”, säger Roland Kaloyan, chef för europeisk aktiestrategi på Société Générale.

ANNONS
ANNONS

Ett område som har tror på starkt framöver är inom bilsektorn och där bolag som Volkswagen kommer dra nytta av att leveranskedjorna åter igen snart flyter på betydligt mer problemfritt.

Läs även: Wall Street redo för lågkonjunktur [Dagens PS]