Dagens PS

Efter pensionsfadäsen: Jätten kan förlora tillståndet

jätten
Överstyrelsens ordförande Kenneth Bengtsson på Alectas överstyrelsemöte. Foto: Claudio Bresciani / TT
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 04 okt. 2023Publicerad: 04 okt. 2023

Tjänste-pensionsjätten Alecta kan förlora tillståndet att bedriva pensionsförsäkring. Men Finansinspektionens besked dröjer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Alecta är Sveriges största fondförvaltare för tjänstepensioner. Men kanske inte länge till.

Det beskedet kommer från Finansinspektionen som är kritiska till den vårdslösa hanteringen av svenskarnas pensioner. Men utredningen tar lång tid.

MISSA INTE: Flottan flyr: Ryssland tappar greppet om Krim – Dagens PS

Jätten skakar…

I våras inledde Finansinspektionen nämligen en undersökning av Alecta efter det att pensionsjätten avslöjats med att ha förlorat 20 miljarder kronor i spararnas blivande pensioner på riskfyllda investeringar i amerikanska banker.

Det har Dagens PS skrivit om tidigare.

ANNONS

Senaste nytt

En stor undersökning

Ellinor Samuelsson är avdelningschef för Risktillsyn Försäkring på Finansinspektionen om varför beslut och besked dröjer i ärendet. Utredarna har på sig in i nästa år, berättar hon:

ANNONS

– Det är ett omfattande arbete. Inom ramen för en undersökning tar vi in material, vi ställer frågor till företaget och så vidare, säger Ellinor Samuelsson till Dagens Nyheter.

Tappade bort uppåt 50 miljarder

Misstankarna om felaktigheter höjdes i och med fadäsen som pensionsjätten visat sig göra i en investering betydligt närmare hem än de amerikanska nischbankerna på västkusten av USA. Pensionsjätten har nämligen investerat, och förlorat, uppåt 50 miljarder kronor på en fastighetsaffär i bolaget Heimstaden.

Miljardrullningen är hissnande, på gränsen till obegriplig. De båda granskningarna sammanflätas sedan till en slutsats som troligen landar i en sanktion och en sorts böter som kallas för sanktionsavgift.

De fyra nivåerna av sankioner som jätten kan utsättas för är: Varning, erinran, anmärkning och återkallande av tillstånd.

Styrelseordförande avgår

På tisdagen avgick Ingrid Bonde från sin styrelseordförandepost efter att kritiken mot henne och styrelsen blivit allt för hård. Så här skriver Bonde i ett pressmeddelande:

”I ett läge där det blivit allt för stort fokus på min person har jag bestämt mig för att avgå. Med ny vd och nya ledningspersoner på väg in står Alecta väl rustat för sina utmaningar. Jag behöver nu ägna min tid och min kraft åt min familj och mina övriga uppdrag.”

ANNONS

Läs mer om pensionsjätten:

Dråpslaget: Kostnader äter 105 procent av pensionen – Dagens PS

Bonde sparkas efter pensionskrasch – Dagens PS

Då går du miste om pension – trots kollektivavtal – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS