När S och V gjorde upp om ett garantitillägg på upp till 1 100 kronor till vissa pensionärer rundades riksdagens pensionsgrupp, enligt Centerpartiet.

ANNONS

Centern anklagar nu förslaget, som i sista stund banade väg för Magdalena Andersson (S) att bli statsminister, för att vara populistiskt, skriver SvD.

”Det bryter både mot principerna i pensionsöverenskommelsen och skapar ytterligare komplexitet i pensionssystemet”, säger Martin Ådahl, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet, till tidningen.

Garantitillägget är skattefritt och omfattar cirka 700 000 pensionärer, vilket är ungefär lika många som i dag har garantipension. För staten landar notan för det nya pensionstillägget på cirka 7,5 miljarder kronor.

Svenska Dagbladet berättar att förändringar i garantipensionen ska ske inom ramen för riksdagens pensionsgrupp, där varken Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna ingår.

Förslaget har majoritet i riksdagen

Men nu lyckades S och V i sin uppgörelse gå runt detta genom att det nya garantitillägget hanteras inom BTP (bostadstillägg till pensionärer) och detta ligger utanför pensionsöverenskommelsen från tidiga 1990-talet, förklarar tidningen.

SD har uttryckt att partiet tänker ge sitt stöd till garantitillägget, som Socialdemokraterna och Vänstern kommit överens om och därmed har förslaget majoritet i riksdagen.

Martin Ådahl (C) är upprörd:

”Om alla börjar göra skräddarsydda tillägg för att passa sina politiska syften så blir systemet så småningom oöverblickbart”.

ANNONS
ANNONS

V: ”Pensionsgruppen har misslyckats”

V försvarar förslaget och menar att det hade varit önskvärt att pensionsgruppen lagt fram ett liknande förslag.

”Vi tycker att pensionsgruppen har misslyckats med sitt grunduppdrag, att se till att vi har rimliga pensioner. I dag har var tredje pensionär garantipension i någon form”, säger Ida Gabrielsson, som är talesperson för sjukförsäkringsfrågor i Vänsterpartiet, till SvD där Martin Ådahl dömer ut V:s resonemang som oseriöst.

Läs även: Analyschef om V-pension: ”Mindre lönsamt att arbeta” [Dagens PS]