400 000 ovetande svenskar har pensioner i krisbolag

Uppdaterad: 06 sep. 2023Publicerad: 06 sep. 2023
svenskar
Det orange kuvertet från Pensionsmyndigheten. Foto: Janerik Henriksson/TT (till höger), Yan Krukau/Pexels (till vänster)

De 400 000 svenskar som valt att inte exponeras på börsen har ovetande tagit den största risken: Pensionsmyndigheten har stoppat in deras pengar i krisande Heimstaden.

ANNONS
ANNONS

400 000 pensionärer har PPM-pengar helt vid sidan av de statliga AP-fonderna, utanför PPM-systemet. Det är de som själva valt att inte exponeras mot börsen som tagit den största risken.

Det kallas för “traditionell försäkring”. Det är termen för det PPM-val för pensionärer som inte vill ha pengarna på börsen, och istället få pengarna från en uppräkning – ungefär som det fungerade före PPM-reformen i slutet på 90-talet.

Det är ett val man gör när man väl går i pension.

Svenskar ovetande

Men Pensionsmyndigheten har pengarna på börsen ändå. Och kapitalplaceringarna är gjorda utanför de traditionella, och godkända AP-fonderna.

Det rapporterar Svenska Dagbladet.

Bland annat har man stoppat in pensionärernas pengar i det krisande och omskrivna fastighetsbolaget Heimstaden.

ANNONS
ANNONS

Katastrofplacering för svenskar

Dagens PS har tidigare skrivit om att tjänstemännens pensionsförsäkring Alecta gjort stora investeringar i Heimstaden, vilket mötts av stor kritik.

Försäkringsbolaget har förlorat 19,6 miljarder kronor av pensionsspararnas pengar i våras i investeringar i samtliga tre av de amerikanska krisande bankerna. Aktiechefen och vd:n fick lämna sina poster, rapporterade bland annat SVT.

Året var 2020 och fastigheter såg säkra ut…

Pensionsmyndighetens investering i Heimstaden började 2020. Då såg fastighetsbranschen ut som en säker investering med god avkastning. Därför stoppade man in pengarna, menar Inger Söderbom som är kapitalförvaltare vid Pensionsmyndigheten, för SvD:

“Vi fick också en policy om att placeringarna i fastigheter ska göras tillsammans med andra stora och långsiktiga investerare. Och då såg vi ju att både Alecta och Folksam investerade i Heimstaden”, berättar Inger Söderbom, kapitalförvaltare vid Pensionsmyndigheten.

Läs mer om Heimstaden och pensionen:

Dina pensioner räddar krisande Heimstaden – Dagens PS

Heimstaden köper tillbaka obligationer – Dagens PS

Pensionsjättens miljardflopp i Heimstaden – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS