4 av 10 pensionär har inte råd att bo kvar

Uppdaterad: 23 mars 2021Publicerad: 23 mars 2021
Pensionär ekonomi
Drygt 40 procent av de framtida pensionärerna uppger i ny rapport att de inte klarar boendekostnaderna på en pension som motsvarar 68 procent av lönen. (Foto: TT)

Drygt 40 procent av de framtida pensionärerna uppger i ny rapport att de inte klarar boendekostnaderna på en pension som motsvarar 68 procent av lönen.

ANNONS
ANNONS

Det är Novus som gjort undersökningen på uppdrag av fackförbundet Forena, som är specialiserat på försäkring och finans, och där framgår fler än fyra av tio yrkesverksamma alltså fruktar att de inte har råd att bo kvar på sina framtida pension på 68 procent, där den allmänna pensionen utgör 45 procent och resterande del på 23 procent är från tjänstepensionen.

Undersökningen visar också att endast en fjärdedel skulle kunna bo kvar i sin nuvarande bostad med en pension som motsvarar 45 procent av lönen och uppskattningsvis saknar 10 till 13 procent av de nya pensionärerna tjänstepension, skriver Forena i ett pressmeddelande och konstaterar att det rör sig om cirka 230 000 till 250 000 pensionärer.

Oron för att inte ha råd att bo kvar märks inte minst i storstadsområdena där där banker och regelverk ställer hårda krav på betalningsförmågan.

Det här gör enligt Forena att Sverige kan “stå inför en stor boendekris för blivande pensionärer som har låg eller saknar tjänstepension och privat pensionsförsäkringssparande”.

Läs även: Storstadsbor åker på hårdast pensionssmäll »

Läs vidare: Storbråk om pensionerna – minister kör eget race »

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.