Ett storbråk kantar just nu riksdagens pensionsgrupp efter att socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) rundat ledamöterna om höjd pensionsavgift och höjda pensioner.

annons
annons

Shekarabi har enligt Dagens Nyheter tillsatt en egen utredning inom departementet. Han vill höja pensionsavgiften för att kunna höja pensionerna.

Problemet är att statsrådet inte förankrat utspelet i pensionsgruppen, som består av sex riksdagspartier och flera ledamöter menar att Shekarabi inte följer pensionssystemets principer.

Pensionsgruppen har enligt Dagens Nyheter kommit överens om att pensionärer som har en inkomstpension på mellan 9 000 och 17 000 kronor i månaden ska få ett inkomsttillägg.

M-ledamot: ”Ställer oss frågande”

Men Ardalan Shekarabi vill höja pensionsavgiften från dagens 17,21 procent av lönen till 18,5 procent i syfte att höja pensionerna.

Utredningen som ministern dragit i gång ska ta reda på hur det hela ska finansieras.

ANNONS
ANNONS

Det faktum att Shekarabi rundat pensionsgruppen retar flera ledamöter.

”Vi får läsa i tidningarna om utredningar som tillsatts och som har tydlig koppling till pensionsgruppens arbete och det är klart att vi ställer oss frågande till det”, säger Maria Malmer Stenergard, Moderaternas representant i gruppen, till DN och förklarar att det inte ens förekommit några diskussionen inom pensionsgruppen om höjd pensionsavgift.

Martina Johansson, Centerns representant, håller med och tycker att pensionsgruppen i första hand ska slå vakt om det man kommit överens om.

Shekarabi: Dagens pensioner inte ”anständiga”

”Vi studerar om en avgiftshöjning kan ge en direkt effekt – det är en av frågorna som utreds”, säger samtidigt socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, som slår ifrån sig kritiken.

Shekarabi vill i dagsläget inte svara på hur höjningen ska finansieras, det får socialdepartementets utredning visa, deklarerar han.

ANNONS
ANNONS

DN skriver att det är bäddat för bråk i pensionsgruppen i höst, men Shekarabi menar att det handlar om förtroende för pensionssystemet och då måste pensionerna höjas, anser han.

Som det är nu är pensionerna inte ”anständiga”, enligt socialförsäkringsministern.

Läs även: Storstadsbor åker på hårdast pensionssmäll [DagensPS.se] »