Klockan 07 tisdag den 17 mars öppnade årets deklaration. Med e-legitimation kan du gå in på skatteverket.se eller i Skatteverkets app och deklarera. Det går bra även för den som ännu inte fått sin pappersdeklaration.

I år är det 8,1 miljoner personer som ska deklarera, varav 120 000 beräknas göra det för första gången. Hela 3,6 miljoner personer har redan fått sin deklaration skickad till sin digitala brevlåda. Den som väntar på sin pappersdeklaration kommer att få den hemskickad mellan 13 mars och 15 april.

Rådet är att deklarera digitalt

”Vi rekommenderar att deklarera digitalt. Det kan alla göra, både de som ska godkänna och de som ska ändra eller lägga till uppgifter. Du får mer hjälp och i vår e-tjänst finns alltid de senast uppdaterade uppgifterna”, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

De som ska ändra eller lägga till uppgifter rekommenderas att använda e-tjänsten på skatteverket.se. Där är fler uppgifter ifyllda och den nya skatten räknas ut direkt. Detta gäller exempelvis den som sålt bostad eller värdepapper. Det gäller också den som redovisar näringsverksamhet.

”En stor fördel med att lämna in deklarationen digitalt är också att du får en kvittens, och om du bara ska godkänna deklarationen kan du göra det enkelt med telefon eller sms. Glöm heller inte att anmäla bankkonto om du har pengar att få tillbaka”, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Deklarera digitalt – få återbäring till påsk

Fler än 4 miljoner personer kan i år få sin skatteåterbäring i början av april. För att ha möjlighet att få sin skatteåterbäring innan påsk behöver du deklarera digitalt senast den 31 mars, utan att göra några ändringar eller tillägg.

ANNONS
ANNONS

”Innan du godkänner din deklaration är det viktigt att kontrollera att uppgifterna stämmer och att deklarationen är komplett. Fundera också på om du har rätt till att göra några avdrag, till exempel för resor till och från arbetet. Vi har en beräkningshjälp där det enkelt går att räkna ut om du har rätt till avdraget och i så fall med hur mycket”, säger Anna Sjöberg.

Sista dagen att deklarera är den 4 maj. Den som deklarerar på papper eller gör ändringar eller tillägg kan i de flesta fall få sin eventuella skatteåterbäring i juni.