Dagens PS

Onlinebedrägerier: 1 800 gripna i Europol-insats

Europol slår till mot penningtvättsmålvakter
Europol tillkännager stort tillslag där drygt 1800 gripits som målvakter för penningtvätt. Foto:TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 02 dec. 2021Publicerad: 02 dec. 2021

Europol meddelar att man gripit drygt 1 800 misstänkta så kallade målvakter. De misstänkta ska ha sysslat med penningtvätt kopplat till onlinebedrägerier. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Insatsen, döpt till EMMA 7, koordinerades av Europol. Samarbetet med 27 länder, däribland Sverige, Eurojust, Interpol, Europeiska Bankföreningen (EBF) och FinTech FinCrime Exchange-nätverket resulterade i gripandet av 1 803 personer misstänkta för att vara penningtvättsmålvakter.

Olika onlinebedrägerier

Därtill har över 18 000 andra målvakter identifierats. Enligt Europol har de använts för att tvätta pengar från ett brett spektrum av onlinebedrägerier.

Målvakterna tar emot och flyttar pengar för bedragarnas räkning för att tvätta dem, mot betalning. Bland de bedrägerier som nämns är sim swapping, där bedragaren lurar en mobiloperatör att skicka ett nytt simkort för någon annans mobilabonnemang. Det kan sedan användas för att ringa med på abonnentens bekostnad, men också för sms-autentisering för beställningar.

Också så kallade man-i-mitten-bedrägerier, e-handelsbedrägerier och nätfiske har använt sig av målvakter för att tvätta pengar.

Kartläggning av olaglig ekonomi

I ungefär två och en halv månad har EMMA 7-operationerna pågått, och enligt Europol har rättsväsenden, finansiella institutioner och den privata sektorn samarbetat mot penningtvätt i Europa, Asien, Nordamerika, Colombia och Australien.

Förutom att inrikta sig på penningtvätt genom målvaktsnätverken har utredarna också samlat upplysningar om ursprunget till de olagliga vinsterna finns. Man har därmed kunnat belysa storleken av och beskaffenheten hos de olagliga ekonomierna som använder sig av penningtvättsmålvakter.

EMMA (European Money Mule Action) är Europols pågående projekt mot penningtvättsmålvakter. Den senaste insatsen, EMMA 7, pågick mellan 15 september och 30 november.

Luras in i olagligheter

Runt 400 banker och finansinstitut har stöttat insatsen, och rapporterat 7 000 bedrägliga transaktioner. Totalt har förluster av nära 70 miljoner euro (719 miljoner kronor) kunnat förhindras.

Europol understryker hur viktigt samarbetet har varit, och konstaterar att det i sammanhanget är möjligt att målvakterna inte ens vet att de rekryteras in i olaglig verksamhet. Den organiserade brottsligheten riktar in sig på grupper som studenter, migranter och människor med ekonomiska problem och erbjuder lättförtjänta pengar genom jobbannonser och inlägg på sociala medier som ser ut att vara legitima.

Läs även: Enron: Bedrägeriet som skakade Wall Street 

Läs även: Verklighetens Wolf of Wall Street besöker Sverige 

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS