Sverige är på allvar på väg mot ett kontantlöst samhälle där invånarna nu nästan uteslutande väljer Swish och betalkort framför sedlar.

ANNONS

I en ny rapport från Insight intelligence, som tagits fram tillsammans med Coop, Trivec, Walley och Loomis pay, framgår det att betalappar är på stark frammarsch medan kontanter väljs bort i alla situationer, särskilt Swish används  enormt hög utsträckning, och även betalkort.

Mer än hälften av svenskarna, 52 procent, använder Visa vid betalningar.

Ännu fler, 81 procent, betalar med Mastercard.

Och hela 95 procent av de tillfrågade uppger att de använder Swish, vilket kan jämföras med hur det såg ut 2013 då bara 6 procent uppgav det.

Oroar sig för datasäkerheten

Det finns samtidigt en utbredd oro bland svenskarna för det kontantlösa samhället.

ANNONS
ANNONS

När det gäller så kallade kontaktlösa betalningar, det vill säga där kort hålls uppe mot en terminal vid transaktion, svarar hela 84 procent i årets undersökning att de använder det, vilket kan jämföras med 24 procent som uppgav det för fem år sedan.

Men en tredjedel av svenskarna säger samtidigt i den nu aktuella rapporten att den här typen av betalningar, kontaktlösa betalningar alltså, är den mest sårbara betalmetoden datatekniskt.

”Det är endast två procent som upplever kontaktlösa betalningar som mest säkra ur ett datasäkerhetsperspektiv, vilket är anmärkningsvärt med tanke på hur många som föredrar att använda dem”, skriver Insight intelligence.

Bolagens marknadsföring irriterar

I undersökningen, som genomförts för nionde året i rad, svarar 85 procent att de är positiva till självutcheckning.

Mer än hälften, 55 procent, gillar heller inte att betaltjänstföretag gör reklam för sina produkter och tjänster i samband med köp.

Nästan hälften, 45 procent, vill inte använda sig av någon form av biometrisk identifieringsmetod oh 38 procent anser att nätvalutor är den mest sårbara betalmetoden ur ett datasäkerhetsperspektiv.

ANNONS
ANNONS

Läs mer i rapporten: ”Sverige betalar 2021”, som du kan ladda ner här.

I undersökningen har Sifo slumpvis intervjuat 1 000 svenskar.

Läs även: Riksbanken: En digital valuta närmar sig [Dagens PS]