Budgeten från M-KD-SD sätter stopp för den statliga subventionen till företag som bygger hyresrätter. Enligt oppositionen är stödet ineffektivt. ”Det mesta hade byggts ändå”, säger Moderaternas Carl-Oskar Bohlin. 

ANNONS

I budgeten från M-KD-SD, som röstades igenom under gårdagen, står det att anslagen för ”byggsubventioner avskaffas”. Det skriver Svenska Dagbladet.

Skrivningen innebär att ”medel som inte krävs för att infria redan ingångna avtal dras in”, står det vidare i budgetförslaget. M-KD-SD vill också helt dra in det statliga stödet till energieffektiviseringar i befintligt bestånd.

Carl-Oskar Bohlin, Moderaternas bostadspolitiska talesman motiverar beslutet med att många av nybyggena hade genomförts även utan stöd. Han säger att de personer som får tillgång till de nybyggda hyresrätterna redan har god inkomst. Bohlin hänvisar till en analys från konsultbolaget Evidens.

Investeringsstödet stoppades av oppositionen även vid årsskiftet 2019, men S-MP-regeringen återinförde det då i omarbetat skick.

Olika reaktioner

Bland de aktörer som kan beröras av ett indraget stöd är reaktionerna olika.

Branschorganisationen Byggföretagen är en annan aktör som är emot subventioner eftersom man menar att det kan snedvrida konkurrensen.

Men många andra ser poänger med stödet. Malmö stads Katrin Jammeh Stjernfeldt anser exempelvis att det håller nere nyproduktionshyrorna. Hon säger i en kommentar till Svenska Dagbladet att den här politiken kommer att slå hårt emot kommuner och hyresgäster.

Som mest kan bostadsutvecklare och byggbolag i Storstockholm få ett stöd på över 7 000 kronor per kvadratmeter boyta när de bygger hyresrätter. Den nivån är möjlig för smålägenheter. Men stödet är lägre i andra delar av landet och för större lägenheter.

Oppositionen säger att man vill fasa ut investeringsstödet, Boverket får alltså godkänna kompletta ansökningar som har skickats under det innevarande året. De projekt som redan har blivit beviljade stöd får fortsätta löpa.

ANNONS
ANNONS

Allmännyttans bolag oroliga

Så sent som i måndags varnade flera medlemsföretag hos Sveriges Allmännytta att de kan tvingas avstå från att bygga om spelreglerna ändras ännu en gång. Hyresgästföreningen försvarar också statsstödet.

De företag som bygger med hjälp av stöd förbinder sig på flera på punkter. Bland annat ska minst 12,5 procent av lägenheterna kunna förmedlas som ”sociala kontrakt och/eller till personer under 31 år”. Stödet har också villkorats med maxhyror samt med att de nya husen blir energisnåla.

Läs också:

Bostadsbyggandet i Sverige ”har accelerarat” [Dagens PS]
En av tio unga nekas bostadslån [Dagens PS]