Dagens PS

Bostadsbyggandet i Sverige "har accelererat"

regeringen bostadsrättslagen
Efter skriverierna om en kvinna som stäms av Peab sedan hon försökt dra sig ur en bostadsaffär agerar plötsligt regeringen kring bostadsrättslagen. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 16 sep. 2021

Analyschef uppger att bostadsbyggandet i Sverige “har accelererat” och att bostadsbyggandet är högre än officiell statistik.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Di berättar om indikatorn från bolaget Byggfakta, som uppges redovisa uppgifter från landets största byggprojektdatabas och där tanken är att presentera siffrorna en gång i månaden framöver.

I dagsläget visar indikatorn att bostadsbyggandet i Sverige ökat med 43 procent det senaste året (antalet startade bostadsbyggen alltså) och att det är flerbostadshus som är trenddrivande, även om småhusbyggandet också ökar.

“Byggstartindikatorn visar att bostadsbyggandet har accelererat ordentligt under pandemin. En kombination av ett stort uppdämt bostadsbehov, kraftigt stigande priser och god tillgång till finansiering har drivit på utvecklingen”, säger Tor Borg, analyschef på Citymark/Byggfakta, i Di-artikeln där det framgår att den aktuella indikatorn täcker 80 procent av flerbostadsmarknaden och den visar hur byggkonjunkturen ser ut långt innan offentliga data når ut.

Stabil ökning efter 2019

Under 2019 gick bostadsbyggandet ner i Sverige, men sedan dess har det skett en stabil ökning på området, enligt Tor Borg.

En ökad efterfrågan på bostäder, prisrallyt och finansieringsmöjligheterna har bidragit till att bostadsbyggandet ökar, säger han.

Han förklarar att samhällsfastigheter bidragit till uppgången, samtidigt som nybyggnationen inom handel varit mer dämpad.

Byggfakta, som Di alltså hänvisar till, beräknar notan till 98,8 miljarder kronor för de nyproducerade bostäderna som byggstartats under senaste tolv månaderna, vilket uppges vara en uppgång med 27,4 miljarder kronor jämfört med föregående tolvmånadersperiod.

ANNONS

När det gäller byggkostnaderna för övriga byggnader under den nu aktuella perioden uppskattas dessa till 68,8 miljarder kronor, skriver tidningen.

Läs även: Bostadsbyggandet ökade under 2020

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS