Nu säljs Allra-topparnas lyxtillgångar

Uppdaterad: 19 aug. 2021Publicerad: 19 aug. 2021
Nu säljs Allra-topparnas lyxtillgångar, inklusive båtar och bilar. (Foto: TT)

Kronofogdens arbete med att samla in och sälja Allra-topparnas egendomar fortsätter. Det handlar om allt från lyxbåtar, sportbilar och dyra klockor, skriver DN. 

ANNONS
ANNONS

Efter den fällande domen i juli har Kronofogden varit upptagna med sin tillgångsutredning för att säkra så många av Allra-topparnas tillgångar som möjligt. 

“Vi satte igång direkt med att kolla vilka tillgångar som fanns och de tillgångar vi har hittat har vi utmätt”, säger Max Wallenberg från Kronofogden.

Krävs på 314 miljoner

Totalt krävs de fyra åtalade i pensionsbolaget på 314 miljoner kronor. Än så länge har man samlat in tillgångar på runt 90 miljoner, enligt Sveriges Radio.

Proceduren genomfördes också 2017 när polisutredningen av bolaget inleddes. Men då fick inga av egendomarna säljas, och allt gavs tillbaka när Allra-topparna friades i tingsrätten i januari.

“Vi har börjat om från början. Förra gången säkrade vi en massa pengar jättesnabbt, mycket mer än 90 miljoner. Men risken finns att personer flyttar på pengarna när de får tillbaka dem”, fortsätter Wallenberg.

Skyldighet att sälja för bästa pris

För att upptäcka tillgångarna söker Kronofogden i register och kontaktar olika banker. Hittills har man bland annat hittat många lösa föremål som klockor och gevär, vilket säljs via Kronofogdens auktionssajt.

Men andra tillgångar, såsom båtar och bilar, säljs via ombud om det gynnar ett högre pris. Kronofogden har nämligen en skyldighet att försöka få så bra pris som möjligt på egendomarna.  

“Det vi hittade direkt var det som är enklast att utmäta, men det kan mycket väl vara att det finns andra tillgångar som mina kollegor är på spåren”, säger Wallenberg.

Allra-topparna dömdes i hovrätten för bland annat penningtvätt, mutbrott och grovt häleri. Alla fyra är frihetsberövade. 

Läs hela artikeln på DN.

Läs mer: Kronofogden slår till mot Ernstbergers Lidingövilla – Dagens PS

ANNONS
ANNONS