Dagens PS

Northvolt-effekt på Skellefteås bostadsmarknad

Bostadspriser stiger i Northvolts utvalda ort, Skellefteå.
Bostadspriser stiger i Northvolts utvalda ort, Skellefteå. (Bild: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 08 nov. 2021Publicerad: 08 nov. 2021

Northvolt ritar om landskapet i Skellefteå. Åtminstone när det gäller bostadsmarknaden. De två nordligaste länen behöver 100 000 nya invånare, och nu stiger priserna markant på villor och småhus i Northvolts utvalda ort.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Batterifabriken som Northvolt bygger i Skellefteå har börjat växa fram och produktionen ska vara igång om några månader. Nyrekryterad personal börjar köpa bostäder i den tidigare utflyttningsorten.

För Lorents Burman (S), kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå, är det en delvis ny situation.

”Vi hade 1.400 tomma lägenheter i allmännyttan 1998. Samma år kunde du köpa en bostadsrätt för 20.000 kronor. Det revs till och med lägenheter”, berättar han för Dagens Industri.

Många köpte före inflyttningsboom

Svensk fastighetsförmedling i Skellefteå ser en tydlig effekt av Northvolts ankomst.

”Sedan Northvolt kom in i bilden har det skjutit i höjden rejält. Det har blivit en jättehausse”, säger mäklaren Fredrik Lindfors.

”Redan förra året såg vi att många befintliga Skellefteåbor kände viss desperation och ville köpa innan all inflyttning kom. De ville skaffa sig något innan Northvolt-folket flyttade hit”.

Även i byarna utanför tätorten har priserna stigit kraftigt. Nyligen gick en sommarstuga för 1,8 miljoner, vilket för tio år sedan hade varit otänkbart enligt Lorents Burman.

ANNONS

Nya bostäder

Fram till 2025 ska det byggas 1000 bostäder om året i Skellefteå, men eftersom det är svårt att sia om vilka behov som invånarna kommer att ha blir det blandade bostadsformer – hyresrätter, bostadsrätter, villor och radhus.

Först på lång sikt räknar politiker och mäklare med att kurvan planar ut för bostadspriserna på orten.

Läs också:

Här har bostäder ökat mest per kvadratmeter
Kinas järngrepp om batteritillverkning – tack för Northvolt

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS