Dagens PS

Myndighetens svidande kritik: Oärliga el-fakturor

Elen dyr elräkning elavtal
Fram med miniräknarna. Elräkningen är på tok för krånglig för konsumenter med timpris-avtal, tycker myndigheten.Foto: Henrik Montgomery
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 02 feb. 2023Publicerad: 01 feb. 2023

Har du svårt att förstå din elräkning? Du är inte ensam. Informationen är bristfällig för kunder som har sin el på ett timprisavtal. Det framgår av Energimarknadsinspektionens granskning av elbolagen. Många elkunder vet inte ens att de har ett timavtal, eftersom det inte framgår av elräkningen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många elkunder har timpris, det vill säga att de betalar olika mycket beroende på om de använder elen på olika tider på dygnet. Men det är svårt att se på fakturorna vad det är man betalar för.

Det visar en granskning av Energimarknadsinspektionen (Ei) som fått ta emot klagomål över att kunder inte får ordentlig information av sina elhandelsbolag. Granskningen, som gjordes i höstas och som presenteras nu, visar att elkunderna har svårt att förstå sina fakturor för timpris.

MISSA INTE. Saab tjänar 170 miljoner när försvaret rustar upp

Otydligt om el och pris

Dessutom behövs bättre information om den uppmätta förbrukningen och vad de aktuella elpriserna grundar sig på, skriver Ei.

“Ju tydligare det är för kunden hur marknadens prissignaler och deras eget beteende påverkar deras kostnader, desto lättare blir det för kunden att förstå hur de kan påverka sina kostnader genom att bli mer flexibla och anpassa sin förbrukning”, säger tillsynsansvarig Anneli Ljungkvist på Ei i ett pressmeddelande.

ANNONS

Senaste nytt

Kritiken: Måste presentera bättre

Nu slår myndigheten ner på elbolagens bristande information. Det framgår exempelvis inte att priset som står på elräkningen är ett snittpris för månaden. Det kan ge bilden av att man inte alls har ett rörligt avtal, trots att man har det, menar myndigheten.

ANNONS

“Det behöver också presenteras hur snittpriset har beräknats och att snittpriset varierar beroende på vilken tid på dygnet kunden har använt sin el och elprisets nivå just då” skriver myndigheten i sin kritik.

Resultatet finns sammanfattat i promemorian “Granskning av information om priser och förbrukning för timprisavtal (Ei PM2023:02)”.

Läs mer om el och ekonomi:

Miljonförlust för Göteborg Energi

Inflationen faller

M sviker vallöfte

Elbåtsbolag rasar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS