I januari minskade inflationen för tredje månaden i rad i euroområdet på grund av de sjunkande energipriserna.

ANNONS

Enligt preliminära uppgifter landade den totala inflationen i euroområdet på 8,5 procent i januari, i december var den 9,2 procent, det rapporterar CNBC.

Euroområdet hårt drabbat

Under 2022 har euroområdet drabbats av betydande prisökningar då Rysslands invasion av Ukraina drivit upp både energi- och livsmedelspriser i hela området.

I januari var, likasom tidigare, energipriserna kostnadsdrivande, men de minskade från tidigare nivåer, matpriserna ökade dock något jämfört med december.

MISSA INTE: Saab tjänar 170 miljoner när försvaret rustar upp [Dagens PS]

Nytt räntebeslut väntas från ECB

De senaste siffrorna visar att inflationen börjar avta. På torsdag släpper Europeiska centralbanken, ECB, ett nytt räntebeslut.

ECB höjde räntorna fyra gånger förra året och marknaden förväntar sig minst två höjningar till under centralbankens kommande möten.

”En höjning på 50 punkter i februari verkar vara avgjord, med diskussionen i rådet fokuserad på storleken på räntehöjningarna i mars och därefter”, sade analytiker på Morgan Stanley förra veckan, skriver CNBC.

ANNONS
ANNONS

Enligt Riksbanken var inflationen i Sverige i december 10,2 procent, vilket är högre än euroområdets 9,2 procent. I november var inflationen i Sverige 9,5 procent.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Euroområdet kan undgå lågkonjunktur [Dagens PS]